Započeto

Donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH

Partije: DNS | Oblasti: Pravna država

DNS smatra da u Parlamentarnoj skupštini BiH treba pokrenuti postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji i nakon dvije decenije radi po aktu kojeg je sam donio, a koji omogućava preglasavanje sudija iz Republike Srpske.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS je radila na provođenju aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je i da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH će predati u Parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH”, izjavio je tim povodom pored ostalog Dodik te dodao:

Vjerujem da ćemo to učinit zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, i ići ćemo na Parlament.

Milorad Dodik, 16. 2. 2020.

Podsjećamo, na svojoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 7. 2. 2020. godine, Ustavni sud BiH pored ostalog je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Kako se navodi, Ustavni sud BiH “je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine”.

Samo par dana nakon pomenute Dodikove najave, javnosti je predočen Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će, kako se navodi, u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti parlamentarci iz Republike Srpske.

S tim u vezi, Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Snježana Novaković Bursać izjavila je da bi se prijedlog zakona mogao naći u proceduri već za nekoliko dana, te navela da su sa predstavnicima HDZ-a BiH ranije usaglašeni principi ovog zakona.

Ovaj zakon ne treba miješati sa potrebom donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH jer on definiše samo odlazak stranih sudija i imenovanje domaćih sudija umjesto njih.

Snježana Novaković Bursać, 19. 2. 2020.

U skladu sa najavama, Bursaćeva je 25. 2. 2020. godine obavijestila javnost da je pomenuti prijedlog zakona upućen u proceduru:

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Snježana Novaković Bursać, 25. 2. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!