Nije započeto

Promjena kriterijuma odabira, načina izbora i statusa nosilaca funkcija u pravosuđu

Partije: DNS | Oblasti: Pravna država

DNS smatra da nema vladavine prava ukoliko svi građani nisu ravnopravni pred zakonom, ukoliko nema jednakog načina presuđivanja u istim situacijama, transparentne i odgovorne primjene zakona i drugih propisa, te povjerenja građana u zakon, pravdu i nosioce pravosudnih funkcija. Zbog toga, DNS će se zalagati za pokretanje postupka promjene kriterijuma odabira, načina izbora i statusa nosilaca funkcija u pravosuđu.

Obrazloženje

U toku dvije godine mandata Vlada RS nije radila na datom obećanju.

Izvor: Izborni program DNS-a za Opšte izbore 2018. godine

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović, razgovarao je 9. 10. 2020. godine, u prostorijama Ministarstva pravde, sa predstavnicima Sindikata pravosuđa Republike Srpske. Na sastanku je razmatrana informacija o stanju u institucijama pravosuđa Republike Srpske, a koja se odnosila na epidemiju virusa korona. Konstatovana je potreba izmjene Zakona o sudskoj policiji i Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, kako bi se ujednačio status ovlaštenih službenih lica u Sudskoj policiji i kazneno-popravnim ustanovama kao i ovlaštenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova, u pogledu uslova za penzionisanje. Na sastanku je izražena zajednička spremnost da se nastavi dosadašnja uspješna saradnja i u narednom periodu po svim pitanjima vezanim za sindikalno djelovanje.

Među ključnim prioritetima na evropskom putu je i borba protiv korupcije. Komisija za borbu protiv korupcije, u sastavu Ministarstva pravde Republike Srpske, trebalo je da bude tijelo koje djeluje radi sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije, donesene još 2018. godine. Međutim, članovi te komisije ni danas nisu izabrani. Iz Vlade Republike Srpske uvjeravaju da sve rade u zakonskim okvirima, dok Nevladin sektor tvrdi da opredijeljenost izvršne vlasti za ovu vrstu borbe, ne postoji. Strategijom za borbu protiv korupcije predviđeno je postojanje Komisije koja bi se starala za njeno sprovođenje, do 2022. godine. No, članovi te komisije ni danas nisu izabrani, iako je konkurs raspisan još u februaru 2019. godine, a nedavno i poništen. Kandidati nisu ispunjavali uslove. Tako glasi zvanično obrazloženje.

TI BiH, 27. 9. 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!