Analize

Bez novih ispunjenih obećanja u Općini Stari Grad Sarajevo

U drugoj godini mandata lokalne vlasti u Općini Stari Grad Sarajevo nastavljene su aktivnosti na ispunjavanju obećanja koja su se odnosila na infrastrukturu, uređenje trgova, podršku pokretanju prvog biznisa, ali i podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje. Ipak, u drugoj godini mandata općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića nisu zabilježena u potpunosti ispunjena obećanja.

Izvor: Facebook/Ibrahim Hadžibajrić

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić bio je jedan od načelnika koji je u svom predizbornom programu uoči Lokalnih izbora 2020. godine dao najmanje obećanja, tek 13. Od toga su tokom protekle dvije godine njegovog mandata ispunjena dva, jedno je ispunjeno djelimično, dok je jedno obećanje dobilo ocjenu u progresu.

Adaptacija vrtića ‘Bulbul’” i “Podrška samozapošljavanju mladih” dva su obećanja koja su ispunjena još u toku prve godine mandata načelnika Hadžibajrića. Vrtić “Bulbul” na Bistriku svečano je otvoren 2.5.2021, na Dan Općine Stari Grad Sarajevo, a Općina u svom godišnjem budžetu izdvaja sredstva kroz projekat “Sufinansiranje start-up biznisa za aktivnu politiku samozapošljavanja sa prednošću programa zapošljavanja mladih”. Tako je Općina Stari Grad u budžetu za 2021. godinu osigurala sredstva u iznosu 30.000 KM za ovaj projekat, što je bilo značajno povećanje u odnosu na budžet za 2020. godinu, gdje su za ovu namjenu predviđena sredstva u iznosu 40.000 KM. Kako su za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad, “realizacija ovog projekta, monitoring i isplata sredstava odvijali su se u 2022. godini i kasnilo se sa raspisivanjem javnog poziva za tu godinu. Iz tog razloga Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih planova bit će ponovo raspisan odmah na početku 2023. godine, a za te namjene u budžetu za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od 50.000 KM.”

Obećanje o izgradnji podzemne garaže i višenamjenskog platoa sa spomen-obilježjem na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno s obzirom na to da je samo uređen trg, bez izgradnje podzemne garaže. Sanacija trga završena je u augustu 2022. godine, skoro godinu nakon početka prvih radova.

Općina Stari Grad kontinuirano izdvaja sredstva za razvoj poljoprivrede kroz nekoliko budžetskih programa, pa je obećanje koje se odnosilo na podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje dobilo ocjenu u progresu. Samo u budžetu Općine Stari Grad za 2022. godinu novčana sredstva za poljoprivredu planirana su kroz budžetske stavke: “Stimulisanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 15.000 KM”, “Stimulisanje plasteničke proizvodnje u iznosu od 25.000 KM”, “Nabavka sadnog materijala za plastenike u iznosu od 10.000 KM”, “Projekti u oblasti pčelarstva u iznosu od 8.000 KM”, “Projekti u oblasti stočarstva sa nabavkom mehanizacije u iznosu od 20.000 KM”, “Nabavka stočne hrane u iznosu od 5.000 KM” te “Projekti u oblasti voćarstva sa edukacijom u iznosu od 5.000 KM”.

Određene aktivnosti zabilježene su na još četiri obećanja, koja su se odnosila na rasterećenje putnih komunikacija u naseljima, rekonstrukciju i asfaltiranje Apelovog puta, ukidanje vodozaštitne zone u MZ Mošćanica, ali i izgradnju SRC na prostoru bazena Bembaša.

Tokom oktobra 2022. godine načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak s ciljem rješavanja statusa bazena Bembaša, čime je, kako je saopćeno, započeto iznalaženje trajnog rješenja. Osim načelnika Hadžibajrića, općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića i saradnika općinskog načelnika, sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara, direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković te predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS.

Kako se navodi u saopćenju Općine 30.6.2021. godine, elaborat zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice prezentovan je u Općini Stari Grad 8.10.2020. godine, a 16.10.2020. predstavljen je i građanima/kama na zboru u MZ Mošćanica. U januaru 2021. godine održan je još jedan zbor građana/ki MZ Mošćanica, na kojem su općinski načelnik i njegovi saradnici upoznali građane/ke da su pokrenute sve procedure prema Vladi KS da se dio sporne odluke stavi van snage, čime će se otvoriti mogućnost za legalizaciju. Kako su iz Općine Stari Grad rekli za Istinomjer, elaborat koji je uradila firma ES Hydrotechnics d.o.o. Sarajevo potvrdio je da je kvaliteta vode Mošćanice na otvorenom vodotoku vrlo loša i da se predmetni vodozahvat isključuje kao izvorište pitke vode. Nakon toga, urađena je i revizija elaborata na Institutu za hidrotehniku d.d. Sarajevo, koja je također pokazala da se otvoreni vodotok Mošćanice ubuduće ne treba štititi kao izvorište vode za piće. Dodali su da je Općina putem nadležnih službi pripremila kompletan materijal o ovoj temi i dostavila ga Vladi Kantona Sarajevo zahtijevajući stavljanje van snage dijela Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka Mošćanice, a koji se isključivo odnosi na otvoreni vodotok. Materijal je Vladi KS dostavljen u novembru 2020. godine.

Iz Općine Stari Grad je krajem septembra ove godine saopćeno da je započela sanacija Apelovog puta. Kako je navedeno u informaciji, “projekat predviđa rekonstrukciju i proširenje određenih dijelova Apelove ceste u dužini od oko 900 metara”. Ipak, sanacija puta obustavljena je na određeni period zbog toga što se trenutno na toj lokaciji uvodi sistem kanalizacije, a kako su za Istinomjer rekli iz Općine Stari Grad, sanacija i asfaltiranje nastavit će se čim ovi radovi budu završeni.

Tokom protekle dvije godine Općina Stari Grad nije provodila aktivnosti na realizaciji pet obećanja, koja su se odnosila na izgradnju simbola odbrane grada – Čolina kapa, regulisanje gradnje objekata unutar crvene zone (Baščaršija), obnovu trebevićkog opservatorija, smanjenje obuhvata zaštićenog područja Bembaša i izgradnju sportskog stadiona na Darivi.

Kada se uzmu u obzir navedeni rezultati, nakon prve polovine mandata načelnika Hadžibajrića 28% njegovih obećanja ima visoku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja njegovog mandata 2024. godine, 39% obećanja ima srednju, dok 38% obećanja ima nisku vjerovatnoću ispunjenja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!