Mićo Mićić

Mićo Mićić je rođen 06.09.1956. godine u Bijeljini.
Osnovnu školu je završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu je završio 1981. godine u Sarajevu.

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini.

U Аdministrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika Opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. 2012. izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine.

Od kako je gospodin Mićić došao na čelo lokalne uprave 2005. godine, Bijeljina se ubrzano razvija i postala je jedan od glavnih pokretača razvoja Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine.

2013. godine načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za Predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a trenutno je na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Gradonačelnik Mićić je nosilac titule „Najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave“ za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, „izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana“.

Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje „Evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine“.

Dobitnik je i visokog priznanja „Zlatna plaketa ‘Lider lokalne samouprave decenije’“’ koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista – Liga za mir.

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

2016. godine izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat Prvog čovjeka lokalne samouprave.

Živi u Bijeljini sa suprugom i troje djece.

Izvor: Grad Bijeljina

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik...

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine SDS-a, ali se Mićić tada nije pridržavao svog netom izrečenog stava da “ne...Bijeljina dobila gradskog menadžera

Početkom aprila gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić izjavio je da u Gradskoj upravi razmišljaju o uvođenju radnog mjesta gradskog menadžera, i pri tom najavio mogućnost skorog uvođenja radnog mjesta...