Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu planira izdvojiti 150.000 KM za njegovo pokretanje.

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“. Na konferenciji za štampu organizovanoj tim povodom rečeno je da bi prva predstava trebala biti odigrana početkom 2019. godine, dok je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić najavio da je “u gradskom budžetu za sljedeću godinu planirano 150.000 konvertibilnih maraka za pokretanje rada Gradskog pozorišta”, te dodao:

Osim što smo sinonim za Grad mladih, sporta i ubrzanog razvoja, nastojimo da što više ulažemo i u kulturu, a osnivanje Pozorišta je korak koji će upotpuniti našu kulturnu scenu. Na osnovu velike posjećenosti pozorišnih festivala uočili smo da naš Grad ima publiku za pozorišne predstave i odlučili smo da osnujemo Pozorište.

Mićo Mićić, 01.10.2018.

Međutim, u nedavno usvojenom Budžetu Grada Bijeljina za 2019. godinu, pod stavkom 137. (Sredstva za podsticaj i finansiranje razvoja pozorišta) utvrđena su izdvajanja od 5 000 KM.

Na pomenuti izdvojeni iznos, izražavajući svoje nezadovoljstvo reagovao je i Dušan Tuzlančić, magistar dramskih umjetnosti iz Bijeljine:

Ako se u međuvremnu nešto ne promijeni, ozbiljna priča o pozorištu u Bijeljini je i dalje u pokušaju, jer je Gradska uprava, kao osnivač ove javne ustanove, odustala od ranije najavljenih planova. Treba li napomenuti da su obećanja data u vrijeme predizborne kampanje.

Dušan Tuzlančić, 17.01.2019.

Obzirom da je u skladu sa usvojenim Budžetom Grada Bijeljina za 2019. godinu, iznos za podsticaj i finansiranje razvoja pozorišta 30 puta manji od onoga koji je gradonačeknik Bijeljine Mićo Mićić obećao, Istinomjer njegovom obećanju daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

Na sjednici održanoj 26. juna 2019. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva (GV) jednoglasno je usvojilo odluku kojom se...

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministrom komunalne privrede i infrastrukture Vlade...Hoće li konačno Federacija BiH usvojiti Strategiju za mlade?

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su inicijativu Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena Strategija za...