Analize

2022. godina na Istinomjeru počela neistinama i neispunjenim obećanjima

Nekoliko neistinitih izjava, ali i neispunjenih obećanja nosilaca javnih funkcija, obilježilo je početak 2022. godine. Pored toga, Istinomjer se i nizom analiza osvrnuo na ključne političke događaje u minuloj sedmici, ali i nastavio objavljivati rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja koja su dale političke partije koje čine trenutni saziv Vlade Kantona Sarajevo.

Tako su neistinitim izjavama početak 2022. godine obilježili gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

“Ovdje je sistem SDA, koji je izgubio od mene, ponižen od naroda, razumijete, ponizili ih na izborima, ja bez ijednog predizbornog skupa, bez ijednog obećanja, dobio sam skoro 70% posto birača ovog grada”, ustvrdio je tako Kasumović, dok je Istinomjer utvrdio da je gradonačelnik prisustvovao predizbornim skupovima, kao i da je dao 21 predizborno obećanje koje je Istinomjer prikupio iz njegovih javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine.

Isto vrijedi i za Helezove tvrdnje da se “svugdje u svijetu” i u “većini afričkih država” koristi elektronsko brojanje glasova te da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan “na tlu” SAD-a, kao i za Vukanovićevu izjavu koja se odnosila na videoprilog objavljen na kanalu Aussie Cossack.

“Pogledajte video prilog iz Australije i snimak sa terena u Melbourneu na kome se vidi kako predstavnici Teniskog saveza Australije zabranjuje da se nose majica i transparenti podrške Novaku Đokoviću”, tim povodom je objavio na svom blogu Vukanović, te dodao da se tako “jasno daje do znanja da je u pitanju diskriminacija i podmukao pokušaj eliminacije najboljeg tenisera svijeta sa Grem slem turnira koji je do osvajao do sad 9 puta”.

Detaljnim pregledom snimka, Istinomjer je utvrdio da se iz videopriloga ne može zaključiti da Teniski savez Australije zabranjuje nošenje majica i transparenata podrške Novaku Đokoviću niti da se radi o diskriminaciji i pokušaju eliminacije Đokovića s turnira.

Kada su u pitanju neispunjena obećanja, proteklu sedmicu obilježilo je i ono koje je još polovinom novembra 2020. godine došlo iz Javnog preduzeća Ceste FBiH, u skladu sa kojim je posao na izgradnji svih dionica magistralne ceste Neum – Stolac trebao biti završen do kraja 2021. godine, te obećanje gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića od 8.10.2021. godine, u kojem je rečeno da će se u budžetu Grada Doboja za 2022. godinu naći stavka koja se odnosi na subvencioniranje mjesečnih karata učenika deset dobojskih osnovnih škola, koji putuju duže od četiri kilometra.

S druge strane, premijer Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić ispunio je svoje obećanje dato krajem februara 2021. godine, koje se odnosilo na uvođenje „tax free“ modela za registraciju firmi i obrta, čime bi se ukinule naknade za osnivanje firmi i obrta u nadležnosti Tuzlanskog kantona i općina koje bi slijedile ovakvu inicijativu. Navedeni model je u TK zaživio 1.1. 2022. godine, te je Istinomjer ovo obećanje premijera Hodžića ocijenio ispunjenim.

Nakon što je gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio nedavni ponovni vandalski čin skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, pažnju Istinomjera privukla je njegova najava da će ovaj spomenik biti uređen na ljeto ove godine, zajedno sa cijelim lokalitetom Trimuše na kojem se i nalazi, te ćemo pratiti da li će ovo obećanje biti i ispunjeno.

Istinomjer je kroz analize podsjetio kako su svojevremeno političari/ke iz Republike Srpske glasali/e za “prenos nadležnosti” koje sada žele vratiti, postavio pitanje šta će nakon novog seta sankcija SAD-a uraditi EU i nadležne institucije BiH te kroz retrospektivu događaja skrenuo pažnju javnosti da je još jedno neustavno obilježavanje 9. januara proteklo uz incidente i neprimjerene poruke.

U okviru Istinomjerovog monitoringa predizbornih obećanja datih tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, podsjetili smo na ono koje je u okviru izbornog programa 2020-2024. SDP-a BiH Gračanica dao gradonačelnik tog grada Nusret Helić, a koje se odnosilo na otvaranje klizališta u tom gradu, što je ispunjeno 17.12.2021. godine.

Ocjenu u progresu, gdje su od početka mandata zabilježene značajnije aktivnosti kada je u pitanju njihova realizacija, dobilo je obećanje “Program prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja” iz izbornog programa za mandatni period 2020 – 2024. “Nastavljamo zajedno” načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića te ono iz izbornog programa HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine, a u kojem je rečeno da će doći do povećanja naknade za novorođenčad u toj općini. Naime, krajem 2021. godine, Općinsko vijeće Neum je na 8. redovnoj sjednici, između ostalog, usvojilo Prijedlog odluke o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu i Odluku o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad.

Odlukom o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu definisano je da će sve nezaposlene majke s područja općine Neum imati pravo na finansijsku podršku ove lokalne zajednice šest mjeseci, u iznosu od 350 KM mjesečno.

Također, usvojenom odlukom o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad predviđeno je da će, umjesto dosadašnjeg iznosa od 600 KM, porodice dobivati 800 KM po novorođenom djetetu, a za svako četvrto i naredno dijete 1.200 KM.

Nakon što je Općina Ilidža, u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvom saobraćaja KS, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS te Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja 7.1.2022. godine započela projekat rekonstrukcije Ulice Stojčevac, kao i asfaltnih puteva na samom Stojčevcu, Istinomjer je s tim u vezi obećanje načelnika te općine Nermina Muzura iz predizbornog programa “NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi” ocijenio ispunjenim

Na kraju, Istinomjer je minule sedmice, u okviru svog monitoringa ispunjenosti obećanja koja su u okviru dokumenta “Principi i mjere djelovanja Vlade Kantona Sarajevo 2021-2022” dale političke partije koje čine trenutni saziv Vlade Kantona Sarajevo, podsjetio da je najveći broj obećanja dato iz oblasti ekonomije, ukupno 146, te da je tokom prve godine mandata ovog saziva Vlade KS u potpunosti ispunjeno sedam obećanja iz ove oblasti, a da je njih 13 dobilo ocjenu u progresu.

Kada je riječ o oblasti državnog uređenja, Istinomjer iz istog dokumenta prati realizaciju 41 obećanja, prilikom čega su do sada zabilježene aktivnosti na realizaciji skoro polovine od tog broja, pri čemu su dva obećanja, a koja se odnose objedinjavanje procesa javnih nabavki te na donošenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, u potpunosti ispunjena.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!