Neistina

Teniski savez Australije nije zabranio transparente podrške Novaku Đokoviću

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović oglasio se na vlastitom blogu povodom aktuelnih dešavanja oko učešća tenisera Novaka Đokovića na turniru Australian Open u Melbourneu.

Još uvijek nije poznato da li će Đokoviću biti dozvoljen boravak u Australiji i sudjelovanje u prvom Grand Slam turniru sezone, budući da je srbijanski teniser inicijalno dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv Covid-19. Međutim, viza za Australiju mu je nakon toga odbijena, da bi poslije sudskog procesa 10. januara ipak ponovo dobio vizu.

U međuvremenu, Nebojša Vukanović je na blogu i YouTube kanalu postavio video koji je inicijalno objavljen na kanalu Aussie Cossack, a u kojem osoba koja se predstavlja kao Simeon Boikov navodi, na osnovu snimka interakcije obezbjeđenja i navijača sa tribina stadiona Rod Laver Arena, da je Teniski savez Australije zabranio nošenje znakova koji pružaju podršku Novaku Đokoviću.

U svom tumačenju ovog videa, Vukanović je naveo da je u pitanju diskriminacija i pokušaj eliminacije Đokovića s turnira:

Pogledajte video prilog iz Australije i snimak sa terena u Melburnu na kome se vidi kako predstavnici Teniskog saveza Australije zabranjuje da se nose majica i transparenti podrške Novaku Đokoviću, i jasno daju do znanja da je u pitanju diskriminacija i podmukao pokušaj eliminacije najboljeg tenisera svijeta sa Grem slem turnira koji je do osajao do sad 9 puta. Zbog čega vladaju dvostruki aršini i zašto se pokušava eliminisati Đokovića, iako je dobio dozvolu za ulazak u Australiju i učešće na turniru. Kakva je politička pozadina?

Nebojša Vukanović, 9.1.2022.

Na videozapisu koji je korisnik/ca društvene mreže Twitter @TheJuggernaut88 objavio 6. januara 2021. godine snimljen je razgovor radnika koji nosi akreditaciju Teniskog saveza Australije i predstavlja se kao supervizor sa jednim od gledalaca na tribinama stadiona Rod Laver Arena, tokom kojeg je ovom gledaocu objašnjeno da posjeduje neprikladan znak i da ga mora predati supervizoru ili će, u suprotnom, morati napustiti događaj.

Na snimku nije u prvom planu prikazano o kakvom je znaku riječ i zbog čega nadležna osoba tvrdi da je neprikladan, osim jednog detalja, u kojem se vidi nekoliko slova sa transparenta.

Screenshot

Međutim, istog dana se pojavila fotografija osobe sa snimka dok na tribinama pozira sa znakom u rukama, a koji prema dizajnu i rasporedu slova odgovara onom koji je dijelom prikazan u videosnimku.

Na transparentu je na engleskom jeziku napisano sljedeće: “#Novax Đoković talac komunističke države Dana Andrewsa!”.

Dan Andrews je aktuelni premijer australske savezne države Victoria čiji je glavni grad Melbourne.

Zbog čega je ovakva poruka od organizatora protumačena kao neprikladna jasno je na osnovu člana 18m. dokumenta koji je objavio Teniski savez Australije, a koji reguliše pravila ponašanja na Australian Openu:

Zabranjeni predmeti. Zbog udobnosti i sigurnosti pokrovitelja i igrača, sljedeće stvari NISU dozvoljene u AO (Australian Open, op.a.) bez izričitog odobrenja TA (Teniski savez Australije, op.a.):

m) neovlašteni promotivni, komercijalni, politički, vjerski ili uvredljivi predmeti bilo koje prirode, uključujući odjeću, transparente, znakove, simbole, letke, naljepnice ili flajere

Teniski savez Australije

Budući da je prikazani znak imao političku konotaciju, što se protivi odredbama izdvojenog člana pravilnika ponašanja, od vlasnika je traženo da ga se riješi iako nije poznato šta se kasnije zbilo po ovom pitanju.

U svakom slučaju, suprotno tumačenju Nebojše Vukanovića, iz videopriloga se ne može zaključiti da Teniski savez Australije zabranjuje nošenje majica i transparenata podrške Novaku Đokoviću niti da se radi o diskriminaciji i pokušaju eliminacije Đokovića s turnira. U skladu s tim, Istinomjer tvrdnje Vukanovića ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!