Neispunjeno

Cesta Neum – Stolac nije završena do kraja 2021. godine

Izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac ušla je u svoju završnu fazu, a trenutno su u toku radovi na posljednjoj dionici, nakon čijeg će završetka jedini bh. grad na moru biti spojen sa unutrašnjosti zemlje. Aktivnosti na realizaciji ovog projekta započeti su još prije rata, a nastavljeni su 2016. godine i bili su podijeljeni u sedam dionica. Međutim, i pored toga što se radovi izvode, ranije data obećanja iz JP Ceste FBiH, da će cesta biti izgrađena do kraja 2021. godine, ostala su neispunjena.

Kada je u novembru 2020. godine gradnja tunela Žaba, dugog skoro jedan kilometar, bila u svojoj završnici, iz JP Ceste FBiH su u medijskim istupima najavili kada će svi radovi biti okončani.

Činjenica da je tunel ”Žaba” završen i da na svim dionicama nema predaha te da situacija s koronavirusom nije utjecala na dinamiku radova, dovoljno govore da cijeli projekt ide svojim tokom. Vjerujemo da će posao na izgradnji svih dionica biti završen koncem naredne godine.

Javno preduzeće Ceste FBiH, 13.11.2020. godine.

Posljednju dionicu magistralne ceste Neum Stolac, Hutovo – Cerovica – Stolovi gradi konzorciji Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o. Split. Vrijednost ugovora iznosi skoro 18 miliona KM bez PDV-a.

Kako je za Istinomjer sredinom novembra 2020. godine kazao Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH, cijela magistralna cesta Neum Stolac trebala je biti završena krajem 2021. godine.

Saobraćaj u tunelu Žaba bit će pušten krajem ove sedmice. Kompletna magistralna cesta trebala bi biti gotova do kraja sljedeće godine, ukoliko izvođač radova završi zadnju dionicu od 10 kilometara, što očekujemo da se desi.

Ljubo Pravdić, 17.11.2020.

Iz JP Ceste FBiH su krajem 2021. godine istakli da su radovi na posljednjoj dionici magistralne ceste Neum – Stolac u toku te da će biti okončani u okviru predviđenih rokova definisanih ugovorom. Ipak, rok je pomjeren u odnosu na onaj koji je ranije spominjao Pravdić, ali i koji su naveli iz JP Ceste FBiH.

Trenutno se izvode radovi na poddionici Hutovo – Cerovica dužine pet kilometara (LOT 5) i poddionici Cerovica – Stolovi dužine 4,95 kilometara (LOT 6), koji su započeli u oktobru 2020. godine, a rok za završetak je juni 2022. godine

JP Ceste FBiH, 28.12.2021.

S obzirom na to da gradnja ceste Neum – Stolac nije završena do kraja 2021. godine, što je bio rok koji su prvobitno najavljivali iz JP Ceste FBiH, Istinomjer će dato obećanja ocijeniti kao neispunjeno, te ćemo pratiti da li će ovaj projekat biti završen u junu ove godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!