U progresu

Povećanje naknada za novorođenčad

Opštine: Neum

Povećanje naknada za novorođenčad.

Obrazloženje

Tokom dvije godine mandata Općina Neum je povećala novčana sredstva koja se izdvajaju kroz naknade porodiljama.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Općina Neum u svom budžetu izdvaja sredstva za novčanu podršku porodiljama, a sredstva koja se planiraju za tu namjenu u proteklom su periodu i povećana. 

Izvor: Freepik

Općina Neum je tokom 2021. godine vršila aktivnosti na pronatalitetnoj politici, koja obuhvata povećanje jednokratnih naknada za novorođenčad, kao i polugodišnje finansiranje porodilja koje nisu u radnom odnosu.

U Nacrtu budžeta Općine Neum za 2021. godinu, u stavci “Naknade za rodilje”, od Općine je bilo predviđeno 10.000 KM, dok je u Prijedlogu budžeta za istu godinu navedena stavka iznosila 20.000 KM.

Krajem 2021. godine Općinsko vijeće Neum je na 8. redovnoj sjednici usvojilo Prijedlog odluke o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu i Odluku o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad.

Odlukom o novčanoj podršci porodiljama koje nisu u radnom odnosu definisano je da će sve nezaposlene majke s područja općine Neum imati pravo na finansijsku podršku ove lokalne zajednice šest mjeseci u iznosu 350 KM mjesečno.

Također, usvojenom Odlukom o povećanju jednokratne naknade za novorođenčad predviđeno je da će, umjesto dosadašnjeg iznosa od 600 KM, porodice dobivati 800 KM po novorođenom djetetu, a za svako četvrto i naredno dijete 1.200 KM.

U budžetu Općine Neum za 2022. godinu, pod stavkom “Naknade za rodilje”, planirano je 15.000 KM, dok je pod stavkom “Naknada nezaposlenim rodiljama od Općine” planirano 70.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!