Analize

U protekloj sedmici više ispunjenih od neispunjenih obećanja

Istinomjer se u protekloj sedmici bavio ocjenjivanjem izjava domaćih političkih aktera svih nivoa vlasti u BiH, a među ocijenjenim zvaničnicima, između ostalih, našli su se i Branislav Borenović, Radovan Kovačević, Draško Stanivuković, Adnan Šteta, Jasmina Biščević-Tokić, Ljubiša Petrović i drugi.

Istinomjer je prethodnih dana neistinitima ocijenio izjave Branislava Borenovića, odnosno Radovana Kovačevića. Naime, predsjednik PDP-a Branislav Borenović ustvrdio je da je “predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija bez srama izjavio da je proces dobijanja kandidatskog statusa BiH za EU uspješan iako i mi i zvaničnici EU znamo da nije ispunjen niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije”. U nizu analiza, kao i ocjena izjava zvaničnika u Bosni i Hercegovini, Istinomjer je pisao o tome šta su nadležne institucije u našoj zemlji ispunile u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te smo i ovaj put podsjetili da BiH u potpunosti jeste ispunila jedan prioritet, i to onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”.

S druge strane, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević izjavio je da, nakon ostavke Valentina Inzka, “u BiH visoki predstavnik više ne postoji”. Ipak, iz saopćenja OHR-a, objavljenog povodom imenovanja Christiana Schmidta na funkciju visokog predstavnika, jasno je da ostavka Valentina Inzka stupa na snagu 1. augusta 2021. godine, te da Inzko, u skladu s tim, do 1. 8. 2021. godine obnaša funkciju visokog predstavnika sa svim ovlastima koja ona sa sobom nosi.

Na lokalnom nivou, Istinomjer se bavio tvrdnjama Jasmine Biščević-Tokić i Kadrije Hodžića. Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) te odnedavno i predsjednica Glavnog odbora SDA Jasmina Biščević-Tokić ustvrdila je da u Skupštini KS “ništa ne bude usvojeno ako je predloženo iz Kluba SDA”, te da su zastupnici ove stranke ukazivali na greške aktuelne Vlade KS, “ali nije bilo dovoljno hrabrosti da ih prihvate”. Iako zastupnici SDA nisu članovi skupštinske većine, izvještaji sa sjednica Skupštine dokazuju da su u tekućoj godini u nekoliko navrata podržane inicijative i zaključci koje su pripadnici ove stranke predlagali. Ipak, tačno je da je iz Kluba SDA vladajućoj većini ukazivano na, kako je Biščević-Tokić navela, moguće greške u poštovanju određenih procedura, a takav primjer je Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, te je Istinomjer izjavu Biščević-Tokić, u cjelini, ocijenio poluistinitom.

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić osvrnuo se na rad Vlade TK u proteklom periodu, ustvrdivši je ovo prvi nivo vlasti koji je “samosvjesno i dobrovoljno obavezao i javno, odlukom vlade, sam sebi i članovima svoje rodbine ili srodnika zabranio da budu zapošljavani u javni sektor”, što je Istinomjer ocijenio kao istinitu izjavu, budući da je ova vlada ranije donijela odluku o obvezivanju članova Vlade TK u vezi sa zapošljavanjem u kantonalnim organima i institucijama.

Kada su u pitanju obećanja javnih funkcionera, Istinomjer je tri ocijenio ispunjenim, još tri su dobila ocjenu radi se na tome, dok je ovog puta samo jedno obećanje ocijenjeno kao neispunjeno.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto komentirao 21. juna nedovoljnu čistoću u Kantonu Sarajevo, a s tim u vezi najavio je zapošljavanje preko 100 “sezonskih radnika” u javnim komunalnim preduzećima Park i Rad “sljedeće sedmice”. Kako su iz ovih udruženja potvrdili za Istinomjer, potpisani su ugovori na dva mjeseca sa ukupno 110 sezonskih radnika, zbog čega je obećanje Forte ocijenjeno kao ispunjeno.

Zenička zaobilaznica, dionica autoputa na Koridoru Vc, projekat je vrijedan 225 miliona eura, koji, iako završen, nije bio u funkciji zbog neposjedovanja svih neophodnih dozvola. Iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH su za Istinomjer najavili početkom mjeseca da bi resorno federalno ministarstvo u drugom dijelu jula 2021. godine trebalo izdati neophodne dozvole, što se i desilo 15. jula, čime je i ovo obećanje ispunjeno.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom jula 2021. godine najavio je da će Banjaluka, kao najveći grad u Republici Srpskoj, na svojoj teritoriji omogućiti besplatno parkiranje vozilima s registarskim oznakama iz Srbije. U skladu sa svojom najavom, na sastanku održanom 15.7.2021. godine, gradonačelnik Banje Luke je konzul žeranu Konzulata Republike Srbije u Banjaluci Vesni Marinković uručio Rješenje o odluci o besplatnom parkiranju za državljane Srbije, te je Istinomjer obećanje Stanivukovića ocijenio ispunjenim.

Ocjene radi se na tome dobili su dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić nakon potvrde da su iz budžeta Grada osigurana sredstva za treniranje za mladu bh. plivačicu Lanu Pudar, zatim gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon izdavanja građevinske dozvole u procesu priključivanja na gasnu mrežu, te ponovo Draško Stanivuković, nakon što je Skupština Grada Banjaluka usvojila Odluku o subvenciji mjesečnih karata za penzionere u ovom gradu, čime bi one od augusta trebale biti jeftinije za 20%.

Jedino neispunjeno obećanje u ovoj sedmici došlo je od Adnana Štete, ministra saobraćaja KS. On je inicijalno ustvrdio da će tenderska procedura za tunel Kobilja Glava biti okončana u šestom, a radovi započeti u sedmom mjesecu, da bi sredinom jula konstatovao da je “u toku tender EBRD-a za izgradnju tunela Kobilja Glava”, te da se početak radova “očekuje do kraja ove godine”.

U sedmici iza nas, Istinomjer je analizirao i dešavanja oko odluke Općinskog vijeća Kalesija za povećavanjem paušala vijećnicima ove lokalne zajednice, s dosadašnjih 350 KM na 650 KM, te dnevnica s 50 KM na 100 KM, zbog čega su građani ove opštine izrazili negodovanje, a cijeli tok dešavanja sumiran je u tekstu Nakon povećanja paušala u Kalesiji: “Zašto oni ne bi samo radili za dnevnice?”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!