Neistina

Borenović neistinito o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a

Predsjednik PDP-a i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Branislav Borenović komentarisao je sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije održanog 13. 7. 2021. godine, a koju je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

FOTO: Moja Hercegovina

“Кada god predstavnici vlasti odu u Brisel, slušamo bajke u kojima smo mi skoro pa zemlja iz snova u kojoj se zna svaki red”, izjavio je s tim u vezi Borenović, ustvrdivši pritom da još uvijek nije ispunjen “niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije”:

Tako je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija bez srama izjavio da je proces dobijanja kandidatskog statusa BiH za EU uspješan, iako i mi i zvaničnici EU znamo da nije ispunjen niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije.

Branislav Borenović, 14. 7. 2021.

U nizu analiza, kao i ocjena izjava zvaničnika u Bosni i Hercegovini, Istinomjer je pisao o tome šta su nadležne institucije u našoj zemlji u proteklih nešto više od dvije godine ispunile u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, objavljenog u maju 2019. godine.

Povodom druge godišnjice predstavljanja navedenog dokumenta, objavili smo i analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju”, te tom prilikom javnosti skrenuli pažnju i na analizu Transparency Internationala BiH, objavljenu krajem maja 2021. godine, u kojoj je također detaljno predstavljen presjek učinjenog kada se radi o ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a.

U kontekstu Borenovićeve tvrdnje, podsjećamo da je u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri:

Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Mišljenje EK-a o članstvu BiH u EU, 29. 5. 2019.

Ovaj odbor formiran je 7. jula prošle godine, a ubrzo zatim usvojen je i njegov poslovnik o radu. S druge strane, još svega nekoliko prioriteta ispunjeni su samo jednim dijelom.

S obzirom na činjenicu da je iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri, tvrdnju Branislava Borenovića, “da nije ispunjen niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!