Neistina

Netačna tvrdnja Kovačevića da “visoki predstavnik više ne postoji”

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević, komentirajući mogućnost da još uvijek aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametne zakon koji kažnjava negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca, iznio je još jednu netačnu tvrdnju kada je u pitanju visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

FOTO: Avaz
FOTO: Avaz

Kovačević je, u razgovoru za Sputnjik, podsjetio da je “Valentin Inzko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u UN-uj, koji je jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH.”

To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno.

Radovan Kovačević, 12. 7. 2021.

Podsjećamo da se Istinomjer sličnim netačnim tvrdnjama lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bavio nedavno u analizi “Visoki predstavnik Valentin Inzko nije razriješen”.

Naime, krajem maja je iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) saopćeno da je Valentin Inzko, koji funkciju visokog predstavnika u BiH obnaša od 26. marta 2009. godine, podnio ostavku na tu funkciju.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) navodi se da su ambasadori zemalja članica PIC SB, s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a u nastavku ovog saopćenja se jasno navodi i kada će ostavka još uvijek aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka stupiti na snagu.

Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu.

Saopćenje, PIC SB, 27. 5. 2021.

Iz navedenog saopćenja jasno je da ostavka Valentina Inzka stupa na snagu 1. augusta 2021. godine, te da Valentin Inzko, u skladu s tim, do 1. 8. 2021. godine obnaša funkciju visokog predstavnika sa svim ovlastima koja ona sa sobom nosi.

Podsjećamo, krajem juna ove godine u Vijeću sigurnosti UN-a održana je rasprava o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Kako VOA prenosi, predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti Vassily Nebenzia rekao je da bi Schmidtov izbor rezolucijom trebalo potvrditi Vijeće sigurnosti, pozivajući se na raniju praksu. Ipak, imenovanje Christiana Schmidta podržale su SAD, Velika Britanija, Estonija, Norveška i druge zemlje, navodeći da je potvrda Vijeća sigurnosti “poželjna, ali ne i neophodna”.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održana je rasprava o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, čemu se protivi Rusija, ali se o potvrdi njegovog imenovanja nije glasalo. (…) Schmidt bi na funkciju trebao stupiti 1. augusta ove godine. Sa ovom odlukom Upravnog odbora PIC-a nije se složila Rusija. Sjedinjene Države čestitale su Schmidtu na imenovanju.

VOA, 29. 6. 2021.

VOA navodi i da je zamjenik američke ambasadorice u Vijeću sigurnosti Richard Mills podsjetio da su imenovanje Schmidta potvrdile sve članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) izuzev Rusije i da je to, kako je naveo, završena stvar.

Podsjećamo, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su na sastanku u Briselu 26. i 27. februara 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a, a koji obuhvataju:

Ovo nije prvi put da Kovačević u javnosti iznosi netačne tvrdnje kada je u pitanju visoki predstavnik u BiH, pa je tako u junu ove godine, komentirajući situaciju oko imenovanja novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ustvrdio da je jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije i odlazak visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Ipak, iz sadržaja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a jasno je da se među njima ne navodi zahtjev za, kako je to Kovačević rekao, odlazak visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na činjenicu da funkcija visokog predstavnika u BiH i dalje postoji, da Valentin Inzko do 1. 8. 2021. godine obavlja dužnost visokog predstavnika, da su ambasadori zemalja članica PIC SB, s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao i da Vijeće sigurnosti UN-a nije glasalo po navedenim pitanjima, te time ni osporilo bilo šta od navedenog, Istinomjer spomenute tvrdnje Radovana Kovačevića ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!