Istina

Vlada TK-a jeste prva uspostavila mehanizam koji sprečava nepotizam pri zapošljavanju

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona (TK) Kadrija Hodžić, koji ovu funkciju obnaša od januara 2021. godine, u razgovoru za portal Klix 13. jula osvrnuo se na rad Vlade u proteklom periodu i istaknuo borbu protiv korupcije kao najuspješniji poduhvat nove vlasti.

FOTO: FENA

Tom prilikom, Hodžić je izdvojio donošenje odluke koja ima za cilj iskorijeniti nepotizam pri zapošljavanju u organima javnih institucija:

Postavili smo nove standarde odnosa prema nepotizmu, što je među suštinskim izazovima ove zemlje, buduću da su nam javna preduzeća i službe postale gotovo porodične firme. Ko se to još samosvjesno i dobrovoljno obavezao i javno, odlukom vlade, sam sebi i članovima svoje rodbine ili srodnika zabranio da budu zapošljavani u javni sektor? Ova vlada je to uradila i to je standard za koji očekujemo da slijede i oni koji dođu poslije nas.

Kadrija Hodžić, 13. 7. 2021.

Na 14. redovnoj sjednici Vlade TK-a, održanoj 27. aprila 2021. godine, donesena je odluka kojom su “članovi Vlade Tuzlanskog kantona obavezani da za vrijeme trajanja svog mandata, radi potpunijeg ostvarenja načela nepristranosti i sprečavanja nepotizma, neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u pravoj liniji ili pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, bračnih, vanbračnih drugova, te tazbinskih srodnika do drugog stepena u kantonalnim organima uprave i drugim kantonalnim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton”.

Da će kreirati Mehanizam za sprečavanje nepotizma i stranačkog zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton, Hodžić je najavio u svom ekspozeu, koji je pred kantonalnom Skupštinom podnio 26. januara ove godine. Ovo je obećanje Istinomjer ocijenio kao djelimično ispunjeno, s obzirom na to da se odluka koju je Vlada TK donijela odnosi samo na 12 članova Vlade, a ne na sve zaposlene u organima uprave i javnim institucijama.

Ipak donošenjem ove odluke, TK je postao jedini kanton u kojem je na snazi ovakav ili sličan mehanizam koji sprečava nepotizam pri zapošljavanju. Iako je i u Kantonu Sarajevo 8. aprila Vlada usvojila Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora, on se još uvijek nalazi u proceduri javne rasprave.

Budući da Vlada TK zaista jeste, kako je to istakao Hodžić, za sada prvi nivo vlasti koji je odlukom onemogućio zapošljavanje rodbine i bližih srodnika članova Vlade u javnom sektoru, Istinomjer izjavu premijera TK ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!