Neispunjeno

Priključci na gasnu mrežu u Bijeljini nisu započeli do kraja 2021. godine 

Tokom 2021. godine, u Bijeljini je izvršena legalizacija gasne distributivne mreže u dužini od preko 300 kilometara, nakon čega je izdato i rješenje o upotrebnoj dozvoli. Unatoč najavama gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da bi priključenja na gasovod trebala početi do kraja 2021. godine, to se nije desilo.

Ilustracija

Početkom jula 2021. godine, Petrović je u prisustvu medija predao dozvolu generalnom direktoru “Srbijagasa” Dušanu Bajatoviću te najavio skoro priključivanje potrošača na gasnu mrežu.

Ovo je istorijski dan za Bijeljinu i već do kraja godine možemo očekivati prve priključke na gasnu mrežu u našem gradu.

Ljubiša Petrović, 9.7.2021.

Tom prilikom, Bajatović je dao kraći rok za početak priključaka potrošača.

Bijeljina će biti prvi gasifikovan grad u Republici Srpskoj i prve priključke očekujemo do novembra.

Dušan Bajatović, 9.7.2021.

Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave Grada Bijeljina je 22. septembra 2021. godine izdalo rješenje o upotrebnoj dozvoli investitoru “Bijeljina gas” za objekat javne infrastrukture, odnosno gasovod koji se sastoji od gasovoda srednjeg pritiska, distributivne gasne mreže, kućnih gasnih priključaka i dvije mjerno-regulacione stanice. Kako je navedeno u saopštenju na stranici Grada Bijeljina, ovim su korakom stvoreni uslovi za upotrebu ovog infrastrukturnog objekta.

Na sjednici Upravnog odbora “Bijeljina gasa” d.o.o, održanoj 5. oktobra 2021. godine, utvrđeno je da je Gradska uprava Grada Bijeljina ispunila svoje administrativne obaveze koje je imala u smislu stavljanja ovog infrastrukturnog objekta u upotrebu.

Kako se navodi u saopštenju, ostalo je još da se dobije upotrebna dozvola za magistralni gasovod i završi primopredajna stanica na Šepku. Nakon toga bi “Bijeljina gas” d.o.o. trebala da ima sve uslove da započne distribuciju gasa ka krajnjim korisnicima.

Podsjećamo, gasifikacija domaćinstava u Bijeljini bilo je predizborno obećanje tadašnjeg gradonačelnika Miće Mićića, koje je Istinomjer pratio tokom dva mandata (1, 2). Projekat izgradnje gasovoda u Bijeljini započeo je 2009. godine. Četiri godine kasnije, ozvaničen je završetak radova na izgradnji dvije mjerno-regulacione stanice i oko 200 kilometara sekundarne gasovodne mreže u tom gradu. Na svečanom otvaranju izgrađene infrastrukture, 18.7.2013. godine, najavljen je i početak radova na spajanju Bijeljine s mjestom Šepak, gdje se nalazi jedini ulaz prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, izgradnja tog dijela nije počela do 2018. godine.

U drugoj polovini 2019. godine, “Srbijagas” je postala većinski vlasnik “Bijeljina gasa”, sa zadatkom da građevinski završi magistralni gasovod od Šepka do Bijeljine te da završi i administrativni dio legalizacije izgrađenih gasovoda.

Početkom februara 2021. godine, Gradska uprava Bijeljine izdala je potrebnu dokumentaciju kao preduslov za izdavanje građevinske dozvole, koja je konačno izdata 9.7.2021. godine.

Kraj 2021. godine je prošao, međutim, informacije da se počelo sa priključcima nema ni na web stranici Gradske uprave Bijeljine ni u medijskim izvještajima. U proteklih mjesec, Istinomjer je uputio dva e-mail upita Gradskoj upravi Bijeljine te smo više puta pokušali stupiti u kontakt sa Kabinetom gradonačelnika putem telefonskog broja koji je objavljen na zvaničnoj web stranici Grada Bijeljina, a na koji se niko nije javio.

S obzirom na sve navedeno, obećanje gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da će do kraja godine početi priključenja na gasnu mrežu ocjenjujemo kao neispunjeno. Istinomjer će nastaviti pratiti kada će započeti priključenje potrošača na gasnu mrežu u ovom gradu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!