Ispunjeno

Zenička zaobilaznica konačno puštena u promet

Zenička zaobilaznica, dionica autoputa na Koridoru Vc, projekat je vrijedan 225 miliona eura, koji, iako završen, nije bio u funkciji zbog neposjedovanja svih neophodnih dozvola. Iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH su za Istinomjer najavili početkom mjeseca da bi resorno federalno ministarstvo u drugom dijelu jula 2021. godine trebalo izdati neophodne dozvole.

Foto: JP Autoceste FBiH

Prema našim saznanjima, Federalno ministarstvo prostornog uređenja bi u narednih sedam do deset dana trebalo izdati upotrebne dozvole za preostali dio zeničke obilaznice, tačnije za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica (južna sekcija), što će omogućiti puštanje cijele dionice Zenica sjever – Zenica jug u saobraćaj. Nakon što su komisije ponovo izašle na teren i izvršile tehnički pregled i potvrdile da su nedostaci u vezi s dokumentacijom ispravljeni, dvije od tri su već predale pozitivne izvještaje Ministarstvu, dok je u toku finalizacija izrade izvještaja od strane treće komisije.

JP Autoceste FBiH, 7. 7. 2021.

Zenička zaobilaznica, o kojoj je Istinomjer detaljno pisao u analizi koju možete pročitati na sljedećem linku, sastoji se od tri poddionice: Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica.

Iz JP Autoceste FBiH je 14. jula saopćeno da će dionica Zenica sjever – Zenica jug, u dužini od 10,5 kilometra, biti puštena u promet 15. jula, te da je ova dionica uvedena u zatvoreni sistem naplate cestarina.

Završen je tehnički pregled izvedenih radova kao i cjelokupne gradilišne dokumentacije čiji su prethodno utvrđeni nedostaci otklonjeni. Upotrebnu dozvolu, kojom je utvrđeno da dionica Zenica sjever – Zenica jug zadovoljava sve sigurnosne, građevinske i druge segmente, sutra će u 9 sati v.d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder preuzeti od federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića u kabinetu Ministarstva. Puštanjem u promet dionice Zenica sjever – Zenica jug tzv. zeničke obilaznice Bosna i Hercegovina je dobila 10,5 novih funkcionalnih kilometre autoceste na Koridoru Vc.
JP Autoceste FBiH, 14. 7. 2021.

Skoro osam mjeseci od svečanog otvorenja, Zenička zaobilaznica puštena je u promet 15. 7. 2021. godine nakon što su osigurane sve potrebne dozvole.

Ovim Istinomjer obećanje JP Autoceste FBiH, da će Zenička zaobilaznica biti puštena u promet u drugoj polovini jula, ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!