Analize

Nakon povećanja paušala u Kalesiji: ”Zašto oni ne bi samo radili za dnevnice?”

Nakon što su vijećnici Opštinskog vijeća (OV) Kalesija na sjednici održanoj 5. 7. 2021. godine donijeli odluku da se njihov paušal s dosadašnjih 350 KM poveća na 650 KM, te dnevnice s 50 KM na 100 KM, građani ove opštine izrazili su negodovanje.

Foto: Radio Feral

“Mi kao građani BiH imamo pravo tražiti da se ukine komplet paušal u svim opštinama” izjavio je tako, kako se navodi, organizator protesta Sadik Osmanović, dodajući da s tim u vezi očekuje da “Kalesija bude pokretač tih pobuna da se ukine paušal”:

Zašto oni ne bi samo radili za dnevnice?

Sadik Osmanović, 12. 7. 2021.

Kada je sam rad OV Kalesija u pitanju, od konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela, održane 13. 1. 2021. godine, do danas održano je tek pet redovnih i jedna vanredna sjednica.

Budžet Opštine Kalesija za 2021. godinu usvojen je polovinom marta tekuće godine i iznosi 10.158.727 KM, a da u njemu nije predviđen novac za usvojeno povećanje paušala i dnevnica potvrdio je i načelnik Opštine Kalesija Sead Džafić (Narodni evropski savez), izražavajući pritom i neslaganje s ovakvom odlukom:

Kao načelnik, nisam saglasan, nisam za to. Pokušat ću sa njima razgovarati da ponište tu odluku jer zaista nije vrijeme niti momenat za to. Mi nismo predvidjeli ta sredstva u budžetu. Morali bi sada praviti rebalans budžeta. Odakle sada obezbjediti sredstva? To je dodatni problem. Zaista nije vrijeme za to.

Sead Džafić, 12. 7. 2021.

No, i pored toga da nije poznato kako će se iz budžeta Opštine finansirati povećanja paušala i dnevnica, predsjedavajući OV Kalesija Mensur Hukić, koji je također član Narodnog evropskog saveza, argument za ovakvu odluku, koju je i sam podržao, našao je u visini paušala, kako je rekao, “okolnih opština”:

Kada se uzme u obzir visine paušala okolnih opština Živinica, Tuzle, Sapne, zaista je paušal u OV Kalesija malen i vijećnici su na osnovu toga pokrenuli tu aktivnost.

Mensur Hukić, 12. 7. 2021.

Hava Fazlić, učesnica protesta, naglašava da “nema ništa protiv visine tih paušala ako se nešto napravilo, ako se nešto vidi, ako je opravdano”, ali i dodaje:

Ovako, bez komentara sam, svaka rečenica, svaka riječ je suvišna, ali kao što rekoše u našoj Bosni i Hercegovini politikom se bave ljudi koji, čast izuzecima, koji stvarno nemaju morala.

Hava Fazlić, 12. 7. 2021.

Organizujući potpisivanje peticije protiv ovakve odluke OV Kalesija, građani su najavili naredne proteste za septembar ove godine, kada bi trebala biti održana naredna sjednica OV Kalesija na kojoj nezadovoljni građani imaju namjeru vijeću prezentirati i rezultate peticije.

Vijećnica u OV Kalesija Hasiba Kurtić iz Kluba SDA, kako je navedeno, nije željela komentarisati ovakvu odluku, poručivši da će stranka svoj stav iznijeti nakon sastanka koji se treba održati 13. 7. 2021. godine.

S druge strane, a kako je, između ostalog, navedeno na zvaničnoj stranici Naroda i Pravde, “za ovakvu odluku, koju su u pripremi potpisali predsjednici svih klubova vijećnika osim NIP-a, glasalo je 20 vijećnika, tri su bila protiv, dok su četiri vijećnika bila odsutna.”

Dva vijećnika Kluba Narod i Pravda su glasali protiv i jedini su diskutovali po ovoj tački dnevnog reda i upozoravali na posljedice odluke po Budžet.

Narod i Pravda, Kalesija, 5. 7. 2021.

Zakonsko uporište za ovakvu vrstu odluke postoji. Međutim, u vremenu u kojem su jedna od ekonomskih posljedica pandemije Covid-19 umanjeni budžeti, što, pored ostalog, negativno utiče i na realizaciju projekata na lokalnom nivou, a koji su od suštinske važnosti za građane, kao i na tešku socio-ekonomsku sliku društva, korak na koji se većina opštinskih vijećnika u Kalesiji odlučilo sasvim sigurno nije ono zbog čega su ih građani birali.

Osim toga, posebno je pitanje kako će se i na osnovu čega obezbijediti novac iz opštinskog budžeta za povećanje paušala i dnevnica, koji je u svakom slučaju novac onih istih građana koji su izrazili svoje ogorčenje ovakvom odlukom. Vijećnici OV Kalesija su od januara 2021. godine do danas održali pet sjednica. Naredna je, sudeći prema najavama, tek u septembru. Da li su zaslužili ne samo povećanje paušala već i godišnji odmor prosudiće građani koji su ih i birali, a čija se borba za obaranje ove odluke nastavlja.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!