Neispunjeno

U julu neće početi gradnja tunela na Kobiljoj Glavi, novi rok do kraja godine

Tokom gostovanja na TVSA početkom maja 2021. godine, ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo (KS) Adnan Šteta, pored ostalog, govorio je i o započetim projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture u KS-u. Istinomjer je u analizi “Šteta o rokovima i novim saobraćajnim projektima” sublimirao niz obećanja i rokova u vezi s infrastrukturnim radovima koje je Šteta u spomenutom javnom nastupu dao.

Screenshot/TVSA

Tom prilikom, ministar saobraćaja u KS-a najavio je kada će početi radovi na tunelu Kobilja Glava, ustvrdivši pritom i da će tenderska procedura za taj projekat biti okončana u junu 2021. godine:

Ono što je najbitnije, ovo ljeto Kanton kreće graditi prvi tunel koji će graditi Kanton. Radi se o tunelu Kobilja Glava, dvije cijevi 650 metara. Trenutno je tender u toku preko EBRD-a. Očekujemo u šestom mjesecu završenje tendera, u sedmom početak gradnje.

Adnan Šteta, 10. 5. 2021.

Međutim, nakon što je skupa s predsjednicima SDP-a BiH i Naroda i Pravde Nerminom Nikšićem i Elmedinom Konakovićem, kako je navedeno na zvaničnoj stranici SDP-a BiH, 13. 7. 2021. godine “obišao gradilišta i upoznao ih s dosadašnjim radom ovog ministarstva”, iz izjave samog ministra Štete, koju je dao u vezi s tunelom na Kobiljoj Glavi, jasno je da prvobitno navedeni rokovi nisu i neće biti ispoštovani.

S tim u vezi, Šteta je izjavio:

U toku je tender EBRD-a za izgradnju tunela Kobilja glava, a početak radova se očekuje do kraja ove godine.

Adnan Šteta, 13. 7. 2021.

S obzirom na to da je 10. 5. 2021. godine ministar saobraćaja u KS-u najavio da će tender biti okončan u junu, a gradnja tunela na Kobiljoj Glavi započeti tokom sedmog mjeseca 2021. godine, navedena obećanja Adnana Štete Istinomjer ocjenjuje neispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti realizaciju infrastrukturnih projekata kako u KS-u, tako i širom Bosne i Hercegovine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!