Radi se na tome

Obnova Bistričke stanice mogla bi uskoro započeti

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebnih za obnovu Stare željezničke stanice Bistrik stvoreni su preduslovi za obnovu ovog nacionalnog spomenika.

Obnovu ovog objekta, koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom, gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka obećao je još 2017. godine, no do obnove nije došlo zbog “komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa”, o čemu je Istinomjer već pisao.

Podsjećamo, u februaru 2019. godine iz Gradskog Vijeća (GV) Grada Sarajeva stigla je nova najava u vezi obnove Bistričke stanice, u skladu sa kojom se na narednoj sjednici GV trebala naći Odluka o davanju saglasnosti i ovlaštenja gradonačelniku i pravobranilaštvu Grada Sarajeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa objekta zgrade Željezničke stanice Bistrik.

Odluka je otišla u tom smjeru da damo gradonačelniku i pravobraniocu ovlast da mogu započeti sve pravne i zakonske radnje i akte u cilju rješavanja svih imovinskopravnih pitanja vezanih za građevinu. To podrazumijeva da se stambene jedinice otkupe od etažnih vlasnika koji su uknjiženi kako bi vlasništvo prešlo na Grad Sarajevo. Ukoliko bi se to uspješno privelo kraju, po dobijanju građevinske i urbanističke dozvole pomoću izvedbenih projekata i svega ostalog bismo mogli govoriti o eventualnom izgledu stanice.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, 18. februar 2019.

Pomenuta Odluka donesena je na sjednici GV Grada Sarajeva održanoj 20. februara 2019. godine čime je stvorena mogućnost da Grad Sarajevo pristupi realizaciji projekta obnove ovog značajnog nacionalnog spomenika nakon što se riješe imovinsko-pravna pitanja.

Nakon donošenja pomenute Odluke, uslijedilo je novo obećanje gradonačelnika Skake:

Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno.

Abdual Skaka, 20. februar 2019.

Obnovom i restauracijom zgrada Bistričke stanice postala bi značajna kulturna institucija i turistička atrakcija, a za tu svrhu izdvojeno je 960 hiljada KM iz neto dobiti koje je Javno preduzeće Sarajevo ostvarilo tokom 2018. godine.

S tim u vezi, na sjednici GV Grada Sarajevo održanoj 26. juna 2019. godine jednoglasno je usvojena odluka kojom se omogućava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebnih za obnovu Stare željezničke stanice Bistrik.

Ovo je na izvjestan način pozitivan presedan. Mi smo iz profita Žičare osigurali novac, sada ćemo ga upotrijebiti za dodatnu vrijednost, da riješimo stambeno pitanje građana koji neuslovno žive u Bistričkoj stanici, a istovremeno otvoriti vrata za obnovu ovog sarajevskog bisera koji će biti mjesto za ponos svih Sarajlija.

Abdulah Skaka, 26. juni 2019.

Nakon usvajanja pomenute odluke, u septembru 2019. godine raspisan je tender za projekat rekonstrukcije željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, a sredinom oktobra 2019. godine Grad Sarajevo je donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, te je sarajevska firma Urbing izabrana kao najpovoljniji ponuđač za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije zgrade željezničke stanice Bistrik.

Grad Sarajevo će u budžetu za 2020. godinu planirati sredstva za obnovu ovog spomenika. (…) U njoj će biti muzej koji će govoriti o dugoj željezničkoj tradiciji u BiH, u gradu Sarajevu. Stvorit će i novi turistički sadržaj koji će biti uvršten u turističke rute u gradu Sarajevu.vaj projekat je važan iz razloga što ga realizujemo iz dobiti Javnog preduzeća Sarajevo d.o.o koju smo ostvarili u 2018. godine, iz rekordne posjećenosti Trebevićkoj žičari.

Abdulah Skaka, 18. oktobar 2019.

S tim u vezi, početkom jula 2020. godine Grad Sarajevo i gradska uprava objavili su Javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji zgrade željezničke stanice Bistrik, a rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 28. juli 2020. godine. U saopćenju se navodi da je ukupna vrijednost radova 2.000.000,00 KM bez uračunatog PDV-a, a trajanje ugovora ili rok izvršenja je šest 6 mjeseci, dok je garantni rok 2 godine. Dalje se navodi da se “objekat sastoji iz tri dijela, a njegova ukupna površina je 488,20 m2, te posjeduje podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje”.

Studio Urbing je izabran kao projektant glavnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije željezničke stanice Bistrik ispred investitora Grada Sarajeva. Prije ulaska ekipe za mjerenje, organ uprave je očistio lokaciju te omogućio nesmetan pristup lokaciji projektantu.

Saopćenje preuzeto sa Akta.ba, 7. juli 2020.

S obzirom na sve do sada provedene aktivnosti, Istinomjer će gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki za obećanje o obnovi Bistričke stanice iz februara 2019. godine dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti kada je u pitanju obnova ovog nacionalnog spomenika, kao i da li će u toku ovog mandata ovaj projekat biti okončan kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!