Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

Na sjednici održanoj 26. juna 2019. godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva (GV) jednoglasno je usvojilo odluku kojom se omogućava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon čega bi se moglo pristupiti obnovi Stare željezničke stanice Bistrik.

Obnovu ovog objekta, koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom, gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka obećao je još 2017. godine, no do obnove nije došlo zbog “komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa”, o čemu je Istinomjer već pisao.

Podsjećamo, u februaru 2019. godine iz Gradskog Vijeća (GV) Grada Sarajeva stigla je nova najava u vezi obnove Bistričke stanice, u skladu sa kojom se na narednoj sjednici GV trebala naći Odluka o davanju saglasnosti i ovlaštenja gradonačelniku i pravobranilaštvu Grada Sarajeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa objekta zgrade Željezničke stanice Bistrik.

Odluka je otišla u tom smjeru da damo gradonačelniku i pravobraniocu ovlast da mogu započeti sve pravne i zakonske radnje i akte u cilju rješavanja svih imovinskopravnih pitanja vezanih za građevinu. To podrazumijeva da se stambene jedinice otkupe od etažnih vlasnika koji su uknjiženi kako bi vlasništvo prešlo na Grad Sarajevo. Ukoliko bi se to uspješno privelo kraju, po dobijanju građevinske i urbanističke dozvole pomoću izvedbenih projekata i svega ostalog bismo mogli govoriti o eventualnom izgledu stanice.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, 18.02.2019.

Pomenuta Odluka donesena je na sjednici GV Grada Sarajeva održanoj 20. februara 2019. godine čime je stvorena mogućnost da Grad Sarajevo pristupi realizaciji projekta obnove ovog značajnog nacionalnog spomenika nakon što se riješe imovinsko-pravna pitanja.

Nakon donošenja pomenute Odluke, uslijedilo je novo obećanje gradonačelnika Skake:

Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno.

Abdual Skaka, 20.02.2019.

Obnovom i restauracijom zgrada Bistričke stanice postala bi značajna kulturna institucija i turistička atrakcija, a za tu svrhu izdvojeno je 960 hiljada KM iz neto dobiti koje je Javno preduzeće Sarajevo ostvarilo tokom 2018. godine.

S tim u vezi, na sjednici GV Grada Sarajevo održanoj 26. juna 2019. godine  jednoglasno je usvojena odluka kojom se omogućava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa potrebnih za obnovu Stare željezničke stanice Bistrik.

Ovo je na izvjestan način pozitivan presedan. Mi smo iz profita Žičare osigurali novac, sada ćemo ga upotrijebiti za dodatnu vrijednost, da riješimo stambeno pitanje građana koji neuslovno žive u Bistričkoj stanici, a istovremeno otvoriti vrata za obnovu ovog sarajevskog bisera koji će biti mjesto za ponos svih Sarajlija.

Abdulah Skaka, 26.06.2019.

Istinomjer će gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki za obećanje o obnovi Bistričke stanice iz februara 2019. godine dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti kada je u pitanju obnova ovog nacionalnog spomenika, kao i da li će u toku ovog mandata ovaj projekat biti okončan kako je i najavljeno.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Okončana druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići

Sredinom aprila 2019. godine, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio je početak druge faze radova na izgradnji gasovoda Igman - Hadžići. Ministar...