Još jedna najava obnove željezničke stanice na Bistriku

Javnost ovih dana svjedoči još jednoj najavi gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake da bi nekadašnja željeznička stanica na Bistriku, koja je godinama izložena urušavanju i propadanju, uskoro mogla biti obnovljena.

Naime, Grad Sarajevo je još tokom 2017. godine pokrenuo inicijativu sa ciljem obnove ovog objekta koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom, a početkom 2018. godine gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka izrazio je očekivanje da bi radovi na obnovi mogli početi na proljeće iste godine.

Ako dinamika bude kako smo planirali, mogli bismo na proljeće krenuti sa obnovom tog objekta.

Abdulah Skaka, 22.01.2018.

Međutim, pravdajući to “komplikovanim imovinsko-pravnim odnosima”, radovi na obnovi Bistričke stanice do danas nisu započeli.

Februara 2019. godine iz Gradskog Vijeća (GV) Grada Sarajeva stigla je nova najava u vezi obnove Bistričke stanice, u skladu sa kojom se na narednoj sjednici GV trebala naći Odluka o davanju saglasnosti i ovlaštenja gradonačelniku i pravobranilaštvu Grada Sarajeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa objekta zgrade Željezničke stanice Bistrik.

Odluka je otišla u tom smjeru da damo gradonačelniku i pravobraniocu ovlast da mogu započeti sve pravne i zakonske radnje i akte u cilju rješavanja svih imovinskopravnih pitanja vezanih za građevinu. To podrazumijeva da se stambene jedinice otkupe od etažnih vlasnika koji su uknjiženi kako bi vlasništvo prešlo na Grad Sarajevo. Ukoliko bi se to uspješno privelo kraju, po dobijanju građevinske i urbanističke dozvole pomoću izvedbenih projekata i svega ostalog bismo mogli govoriti o eventualnom izgledu stanice.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, 18.02.2019.

Pomenuta Odluka donesena je na sjednici GV Grada Sarajeva održanoj 20. februara 2019. godine čime je stvorena mogućnost da Grad Sarajevo pristupi realizaciji projekta obnove ovog značajnog nacionalnog spomenika nakon što se riješe imovinsko-pravna pitanja.

Nakon donošenja pomenute Odluke, uslijedilo je novo obećanje gradonačelnika Skake:

Svjesni smo da je riječ o krupnom izazovu i zamršenom pravnom čvoru, ali uvjereni smo da do kraja ovog mandata možemo nacionalni spomenik vratiti građanima, nasuprot propadanju i ruglu u kojem porodice žive potpuno neuslovno.

Abdual Skaka, 20.02.2019.

Obnovom i restauracijom, zgrada Bistričke stanice postala bi značajna kulturna institucija i turistička atrakcija, a za tu svrhu izdvojeno je 960 hiljada KM iz neto dobiti koje je Javno preduzeće Sarajevo ostvarilo tokom 2018. Godine.

Istinomjer ovim obećanje gradonačelnika Grada Sarajeva, Abdulaha Skake iz januara 2018. godine u vezi početka obnove željezničke stanice na Bistriku ocjenjenjuje neispunjenim, te ćemo pratiti i njegovu novu najavu u vezi implementiranja pomenutog projekta.

(Istinomjer.ba)

zeleni most

Zeleni most u Banja Luci

Iako je izgradnja Zelenog mosta u Banja Luci trebala biti završena u 2018. godini, rok je više puta probijen....

Afera “svinjsko meso” riješena “u duhu dobrih poslovnih običaja“

Nakon što se u javnosti krajem prošle godine pojavila informacija da se u konzervama hrane za OS BiH, umjesto naručene junetine nalazi svinjsko meso, Ministarstvo odbrane BiH provelo je internu...Rekonstrukcija saobraćajnica u ulicama Bolnička i Koševo

Rekonstrukcija saobraćajnica u Ulicama Bolnička od raskrsnice sa ulicom Stjepana Tomića do raskrsnice sa ulicom Patriotske lige dužine 440 metara, i Koševo do raskrsnice sa Ulicom Kemal-begova dužine...