Neistina

Gradonačelnik Skaka ne zna sa koliko budžetskog novca raspolaže

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka nedavno je za N1 televiziju komentirao negativni izvještaj Finansijske policije o radu Gradske uprave na čijem je čelu, pri čemu se osvrnuo i na stanje u gradskom Budžetu i najavljena kreditna zaduženja. Svoj dosadašnji rad je okarakterisao kao “ozbiljan posao” zbog kojeg se nada još jednom gradonačelničkom mandatu. Ipak, Skaka nije iznio tačne podatke o visini Budžeta Grada Sarajeva za 2020. godinu.

 

Mislim da smo naš posao radili vrlo ozbiljno, odgovorno i razumijevajući naše nadležnosti koje su jako skučene. S druge strane, naš budžet je jako mali. On će u ovoj 2020. godini vjerovatno iznositi nekih 12 miliona i 800, 900 KM što je zaista malo za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Abdulah Skaka, 3. juli 2020.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na svojoj 22. sjednici održanoj 17. decembra 2019. godine usvojilo Budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu u iznosu od 16.561.764,00 KM.

Također, gradonačelnik Skaka je rekao da će se Grad Sarajevo u narednom periodu zadužiti za dodatnih 10 miliona KM kod Razvojne banke, kako bi se realizovali kapitalni projekti, u prvom redu “izgradnja restorana na Vidikovcu i trebevićka žičara” i dr., koji će, prema gradonačelnikovim riječima, donostiti “novu vrijednost gradu”.

Ne postoji drugi način da realizujemo te projekte nego da se zadužimo. Štednja u ovim trenucima nikako nije dobra. Ni jedan organ uprave nije imenovan da bi štedio. Mi smo imenovani da bi provodili budžet onakav kakav jeste.

Abdulah Skaka, 3. juli 2020.

Ako pogledamo Budžet Grada Sarajeva za tekuću godinu, jasno je da je Skaka iznio neprecizne podatke o visini budžeta kojim će raspolagati za 2020. godini, umanjivši ga za blizu jednu četvrtinu.

Budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu usvojen je u iznosu od 16.561.764,00 KM. Uzmemo li u obzir da će se smanjenje priliva budžetskih sredstava zbog nastupanja ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, prema Odluci Gradskog vijeća Grada Sarajeva nadomjestiti sa 10 miliona KM kreditnih sredstva, izvjesno je da će Budžet iznositi više od “oko 12 miliona” kako tvrdi Skaka.

Shodno navedenom, Istinomjer izjavi gradonačelnika Abdulaha Skake o visini gradskog budžeta za 2020. godinu daje ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!