Radi se na tome

U ovoj godini “Vidikovac” na Trebeviću?

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka najavio je na press konferenciji održanoj u junu 2019. godine skori početak izgradnje novog objekta hotela “Vidikovac” na Trebeviću.

Kako je rekao Skaka, radi se o novoj aktivnosti u sklopu projekta oživljavanja turističkih potencijala Trebevića, a iz Gradske uprave tada je saopšteno da će on biti okončan u 2020. godini.

Objekt je tako projektiran da će se savršeno uklopiti u prirodno okruženje, a zadovoljit će najviše evropske i svjetske standarde za ugostiteljske objekte tog tipa. Želimo u potpunosti iskoristiti ovu građevinsku sezonu. Smatramo da, kao što je to i Evropska unija nedavno preporučila, državne institucije trebaju biti predvodnici u investiranju. Žičara je najbolji primjer kako se oko jedne uspješne priče okuplja i privatni sektor. Ovo je nastavak velikog investicionog ciklusa koji je značajno doprinio turističkom rastu u Sarajevu, a time i u Bosni i Hercegovini.

Abdulah Skaka,10. juni 2019.

Za ovaj projekat, u Nacrtu Budžeta Grada Sarajeva za 2019. godinu planirano je 1,1 milion KM, dok se u Izvještaju o izvršenju Budžeta za prvih 9 mjeseci 2019. godine navodi da je planirani iznos za projekat hotela Vidikovac u toj godini iznosio 1,5 miliona KM, dok je u tom periodu izvršeno tek 122.993,82 KM. Izvještaj o izvšenju Budžeta Grada Sarajeva za cijelu 2019. godinu, prema informacijama sa zvanične internet stranice Gradskog vijeća Sarajeva, trebao bi biti razmatran 25. marta 2020. godine. U Budžetu za 2020. godinu za ovaj projekat je planirano 2,5 miliona KM.

Posao vrijedan oko 4,5 miliona KM krajem jula 2019. godine, pripao je sarajevskoj firmi Unigradnja, a rok za izvršenje radova planiran Ugovorom je 150 dana.

Hotel “Vidikovac” će biti izgrađen u samoj blizini dolazne stranice Trebevićke žičare, a kako je u novembru prošle godine saopšteno iz Gradske uprave Sarajeva, hotel će imati više od 30 soba, restoran, kafe slastičarnu, suvenirnicu, spa centar, kongresnu dvoranu, garažu i druge prateće sadržaje. Prva faza izgradnje hotela, kako prenose mediji, završena je u februaru 2020. godine, a gradnja je nastavljena.

S obzirom da je gradnja hotela “Vidikovac” na Trebeviću u toku, Istinomjer će obećanje sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake da će ovaj objekat biti završen u 2020. godini ocijeniti sa radi se na tome, te ćemo pratiti nastavak realizacije ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!