Neispunjeno

Izgradnja Vidikovca na Trebeviću

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je sredinom 2019. godine početak izgradnje novog hotela Vidikovac na Trebeviću, kao i okončanje ovog projekta u 2020. godini.

U junu 2019. godine gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je početak radova na, kako je tada kazao, “kultnom okupljalištu Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine” – objektu “Vidikovac”.

Objekt je tako projektiran da će se savršeno uklopiti u prirodno okruženje, a zadovoljit će najviše evropske i svjetske standarde za ugostiteljske objekte tog tipa. Želimo u potpunosti iskoristiti ovu građevinsku sezonu. Smatramo da, kao što je to i Evropska unija nedavno preporučila, državne institucije trebaju biti predvodnici u investiranju. Žičara je najbolji primjer kako se oko jedne uspješne priče okuplja i privatni sektor. Ovo je nastavak velikog investicionog ciklusa koji je značajno doprinio turističkom rastu u Sarajevu, a time i u Bosni i Hercegovini.

Abdulah Skaka, 10. 6. 2019.

U Izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci 2019. godine navodi se da je planirani iznos za projekat hotela Vidikovac u toj godini iznosio 1,5 miliona KM, dok je u tom periodu izvršeno tek 122.993,82 KM, a u budžetu za 2020. godinu je za ovaj projekat planirano 2,5 miliona KM.

Posao vrijedan oko 4,5 miliona KM krajem jula 2019. godine pripao je sarajevskoj firmi Unigradnja, a rok za izvršenje radova planiran ovim ugovorom bio je 150 dana.

Kako je u novembru 2019. godine saopćeno iz Gradske uprave Sarajeva, Vidikovac će biti izgrađen u samoj blizini dolazne stranice Trebevićke žičare, a hotel će imati više od 30 soba, restoran, kafe-slastičarnu, suvenirnicu, spa centar, kongresnu dvoranu, garažu i druge prateće sadržaje.

Početkom juna 2020. godine, prilikom posjete gradilištu ovog objekta, gradonačelnik Skaka je istakao da je, nakon okončanja prve faze radova, u toku i završna faza. Da radovi napreduju planiranim tokom, Skaka je potvrdio i sredinom jula, te još jednom ponovio kako očekuje “da će objekat biti otvoren u ovoj godini”.

Ušli smo u završnu fazu izgradnje objekta koji će zaokružiti investicioni ciklus kojem je cilj bio da se Trebević vrati Sarajlijama. Već sada možemo reći da su naš plan i naša vizija sa početka mandata ostvareni. Trebević je danas jedna od najvećih atrakcija ne samo za turiste, nego i jedinstveni gradski park. Obnova restorana Vidikovac će upotpuniti ponudu i ona je logičan nastavak ulaganja nakon obnove Žičare. Imat ćemo doista reprezentativan objekat u skladu sa najvišim standardima koji će obogatiti okruženje i biti nova vrijednost. (…) Očekujemo da će objekat biti otvoren u ovoj godini.

Abdulah Skaka, 19. 7. 2020.

U septembru 2020. godine Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) se u analizi Vlasti zažmirile na nepropisni vidikovac osvrnuo na izgradnju ovog objekta. Naime, CIN u analizi navodi da će na mjestu nekadašnjeg restorana uskoro biti izgrađen sedam puta veći poslovno-ugostiteljski objekat.

Tu je zabranjena gradnja novih objekata, a postojeći se mogu rekonstruisati samo u jednakim dimenzijama jer je riječ o zaštićenom području na kojem žive rijetke biljne i životinjske vrste. Uprkos tome, općinske vlasti su izdale dozvole za gradnju.

CIN, 20. 9. 2020.

Cijeli članak dostupan je OVDJE.

U novembru 2020. godine niz medija prenio je informaciju da je iz Gradske uprave saopćeno da je završena izgradnja prve faze kultnog Vidikovca, što je svakako zbunjujuća informacija s obzirom na činjenicu da je gradonačelnik Skaka još u junu ove godine izjavio da je prva faza okončana te da je tada u toku bila završna faza izgradnje. Informacija da je završena prva faza izgradnje ovog objekta, objavljena je i na Facebook profilu Abdulaha Skake 14. 11. 2020. godine.

Uvidom u dokument Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu, za projekat Vidikovac navodi se da je rebalansom budžeta za 2020. godinu izdvojeno 4.210.000 KM, a da je u periodu od 1. 1. do 30. 6. 2020. godine utrošeno 852.516.27 KM, dok je budžetom za 2021. godinu planirano 200.000 KM.

S obzirom na činjenicu da je gradonačelnik Skaka sredinom novembra saopćio da je okončana prva faza izgradnje ovog objekta, kao i da su Nacrtom budžeta za 2021. godinu planirana sredstva u iznosu od 200.000 KM za Vidikovac, Istinomjer će pomenuto obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!