Analize

Socijalna politika: Započet rad na više od dvije trećine obećanja

Oblast socijalne politike je tradicionalno jedna od oblasti iz kojih partije na vlasti daju najviše obećanja. Izuzetak nije bila ni Vlada Kantona Sarajevo, pa je tako tzv. Šestorka u svom programu dala ukupno 48 obećanja.

Rezultati rada u prvih godinu dana su sljedeći. Ispunjena su 2 obećanja, 13 ih je dobilo ocjenu u progresu, 20 obećanja je dobilo ocjenu započeto, dok je 13 obećanja dobilo ocjenu nije započeto. Ukoliko ova obećanja podijelimo po vjerovatnoći ispunjenja do kraja četverogodišnjeg mandata, skoro trećina (31%) obećanja spada u kategoriju visoke vjerovatnoće ispunjenosti. U kategoriju srednje vjerovatnoće ispunjenosti ulazi 42% obećanja, dok u kategoriju niske vjerovatnoće ispunjenosti spada 27% obećanja.

Kada su u pitanju 2 ispunjena obećanja, ispunjeno je obećanje o uspostavi jedinstvene baze korisnika socijalne pomoći, obzirom da je okončan unos oko 20.000 korisnika prava iz oblasti zaštite porodice s djecom u jedinstveni registar korisnika. Pored toga, uvezane su i postojeće baze korisnika, te je realiziran prelaz sa isplata u gotovini na isplatu naknada na bankovne račune. Drugo ispunjeno obećanje odnosi se na provedbu revizije Pravilnika za utvrđivanje prava na banjsko i klimatsko liječenje.

Ocjenom u progresu ocijenjeno je 13 obećanja, a među njima su najzanimljivije obećanje o subvencioniranju kupovine prvog stana mladih osoba, na čemu je Vlada provodila kontinuirane aktivnosti, te je krajem augusta 2019. godine objavila listu od preko 400 osoba kojima će biti dodijeljena ova vrsta pomoći. Istom ocjenom je ocijenjeno i obećanje o povećanju naknade za porodilje i dječijeg doplatka, obzirom da je u protekloj godini prvi put nakon 2008. godine povećana osnosvica pomoću koje se izračunavaju sva davanja iz oblasti socijalne zaštite.

Obećanja o poboljšanju pristupa javnim ustanovama i školama za osobe sa invaliditetom također su dobila ocjenu u progresu, obzirom da je u protekloj godini Vlada KS između ostalog predvidjela 1 milion KM za rješavanje ovog problema.

Ocjenu započeto, nakon godinu dana rada Vlade KS ima 20 obećanja, a među njima su obećanja o unaprijeđenju položaja samohranih roditelja, obzirom da se prema radnom materijalu izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti KS po prvi put uvodi ovaj pojam. Prema predloženom tekstu, u Članu 1a. definiše se pojam ‘Samohrani roditelj’ i to kao roditelj djeteta čiji je drugi roditelj umro, proglašen umrlim, spriječen da se stara o djetetu, nepoznatog boravišta, kojem je oduzeto roditeljsko staranje ili mu je oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost, dok se u članu 14a. omogućava da samohrani roditelji budu korisnici socijalne zaštite. Između ostalih, ocjenom započeto još su ocijenjena i obećanja o reformi sistema socijalne zaštite, obnovi spomen obilježja, obećanje o provođenju aktivnosti kada je u pitanju migrantska kriza.

Među 13 obećanja koja su dobila ocjenu nije započeto, ističu se obećanja o donošenju Zakona o zaštiti i finansiranju porodica s djecom sa poteškoćama u razvoju, donošenju Zakona o alimentacijskom fondu, te obećanje o uspostavljanju novog modela socijalno-zdravstveno-pedagoškog sistema.

Sva obećanja iz oblasti socijalne politike, kao i njihova detaljna obrazloženja, možete pronaći na sljedećem linku.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!