Ispunjeno manjim dijelom

Obnova spomen-obilježja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Planski pristupiti obnovi spomen-obilježja u saradnji s općinama i Gradom Sarajevom;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

Nakon 10 godina čekanja, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ponovo je i ispočetka pokrenulo aktivnosti radi izgradnje Centralnog spomen-obilježja svim borcima Armije i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

O idejnom rješenju šta bi trebalo pisati na spomeniku, koji će se graditi na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Starom Gradu, resorni ministar Ismir Jusko i direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić danas su razgovarali sa bosanskohercegovačkim književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom kojeg su zamolili da kreira manifest koji će biti uklesan na spomenik.

Također, krajem decembra 2019. godine, odlučeno je da će Vlada Kantona Sarajevo preuzeti brigu o svim spomenicima o kojima već nisu preuzeli brigu drugi nivoi vlasti. Resorni ministar Malik Garibija ističe da je u pitanju sistemsko rješenje kako bi se spriječile pojave zapuštenih spomenika civilnim žrtvama.

„Prilikom obilježavanja masakara kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu Markale prišli su mi članovi porodica i požalili se da su spomenici prljavi i da godinama pokušavaju skrenuti pažnju vlastima na ovaj problem. Bio sam posramljen i zaprepašten kada sam čuo kako se kao država odnosimo spram spomenika žrtvama rata i opsade“, navodi ministar Garibija.

Prema njegovim riječima, započeli su sa istraživanjem, poslali upite opštinama, Gradu Sarajevu, udruženjima civilnih žrtava rata i Udruženju roditelja ubijene djece Sarajeva. Tražili informacije o lokacijama i podatke ko održava spomenike.

“U procesu smo identificirali 71 spomenik i ustanovili da je trajna briga o održavanju preuzeta samo za devet spomenika, dok su se ostali održavali nasumično. Odlučili smo reagovati i od sada Kanton Sarajevo preuzima brigu o svim spomenicima civilnim žrtvama rata koje ne održavaju drugi nivoi vlasti“, dodaje ministar Garibija.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo ustanovljeno da će Ministarstvo voditi evidenciju spomenika civilnim žrtvama rata, te da će se evidencija širiti tako što građani, općine ili organizacije upute zahtjev prema Ministarstvu, a Vlada usvaja proširenje evidencije spomenika.

U dokumentu Realizacija mjera šestorke u prvoj godini mandata što se tiče ovog obećanja stoji:

Zadatak je povjeren Fondu Memorijala i u toku je izrada elaborata koji se odnosi na ovu problematiku kako bi se pitanje sistemski riješilo. U međuvremenu se putem Fonda Memorijala, pa i putem Ministarstva za boračka pitanja po konkretnim zahtjevima vrši adhoc podrška (Saradnja po pitanju obnove ostvarena je sa Gradom Sarajevo koji je svojim sredstvima izvršio generalno čišćenje Spomen Parka “Vraca”)

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!