Ispunjeno manjim dijelom

Unaprijeđenje položaja samohranih roditelja

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NiP, NS, SDP, NBL, DF, SBB) | Oblasti: Socijalna politika

Unaprijeđenje položaja samohranih roditelja;

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu 2018-2022.

U novembru 2019. godine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je objavilo Poziv na konsultacije u vezi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom. 

Prema predloženom tekstu, u Članu 1a. definiše se pojam ‘Samohrani roditelj’ i to kao roditelj djeteta čiji je drugi roditelj umro, proglašen umrlim, spriječen da se stara o djetetu, nepoznatog boravišta, kojem je oduzeto roditeljsko staranje ili mu je oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost, dok se u članu 14a. omogućava da samohrani roditelji budu korisnici socijalne zaštite. 

Materijal Izmjene i dopune Zakona je u potpunosti pripremljen, ali je Ured za zakonodavstvo tražio da tekst ide kao potpuno novi zakon umjesto kao izmjena i dopuna. Potrebno je samo tekst izmjene i dopune implementirati u integralan tekst i uputiti u proceduru, stoji u  dokumentu primopredaje premijera Edina Forte.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!