Analize

Sedmica na Istinomjeru: (Ne)postojanje uslova za kandidatski status, gradnja Koridora Vc i nove “dejtonske” neistine

U fokusu Istinomjera prethodne sedmice zabilježeno je nekoliko neistinitih i neutemeljenih tvrdnji izabranih zvaničnika, kao i visokog predstavnika u BiH, te aktivnosti na ispunjavanju predizbornih obećanja na lokalnom nivou. Između ostalog, Istinomjer se u analizi osvrnuo i na dosljednosti povodom pregovora o formiranju vlasti na svim nivoima.

Lider DEMOS-a i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u minulom mandatu Nedeljko Čubrilović, gostujući u programu RTRS-a, izjavio je da je NSRS održao više sjednica od svih drugih zakonodavnih tijela u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su skupštine Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona održale više sjednica od NSRS, Istinomjer je ovu tvrdnju Nedeljka Čubrilovića ocijenio neistinitom.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, izjavio je da su Dejtonskim mirovnim sporazumom definisane “granice Republike Srpske”. Budući da prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Ustavu Republike Srpske entiteti nisu razdvojeni granicama, nego međuentitetskim linijama razgraničenja, Istinomjer je tvrdnju Nenada Stevandića ocijenio neistinitom.

Bavili smo se i tvrdnjama Srđana Mazalice, poslanika u NSRS i člana Glavnog odbora SNSD-a. U gostovanju na RTRS-u Mazalica je iznio nekoliko tvrdnji koje se tiču ustrojstva Bosne i Hercegovine i člana Predsjedništva BiH, rekavši da je BiH “sastavljena od entiteta”, da je Željka Cvijanović “srpski član Predsjedništva” te da je Bosna i Hercegovina “nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom”. S obzirom na navedene odredbe i činjenice iz Ustava BiH, Poslovnika o radu Predsjedništva BiH te odluke Ustavnog suda BiH, Istinomjer je ove tvrdnje Srđana Mazalice ocijenio neistinitima.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja ministra privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnana Delića (NiP) koji je izjavio da je BiH jedina zemlja u regiji koja nema ambasadu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Prema zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje ove države, jedine zemlje s prostora zapadnog Balkana u kojima UAE ima ambasadu jesu Crna Gora i Srbija. UAE diplomatsku misiju ima u ukupno 24 zemlje Evrope, među kojima, pored ostalih, nisu Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je tvrdnju da BiH nema nijednu odluku u kojoj se govori da će biti članica NATO saveza. Ova tvrdnja, shodno odlukama Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH te usvojenim programima reformi, ocijenjena je neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i izjava federalnog premijera Fadila Novalića u kojoj je ustvrdio da su gotovi projekti za sve dionice autoputa na Koridoru Vc s obzirom na to da su tri dionice i dalje u fazi projektovanja i izrade studijske dokumentacije. Ovo je za Istinomjer 17. novembra potvrđeno iz JP Autoceste FBiH.

Član Predsjedništva SNSD-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac iznio je tvrdnju da je Željka Cvijanović prvi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda koji je položio zakletvu u NSRS. S obzirom na činjenicu da je Milorad Dodik kao tada izabrani član Predsjedništva BiH u novembru 2018. godine položio zakletvu pred poslanicima/ama u NSRS, ova izjava Staše Košarca ocijenjena je neistinitom.

Neutemeljenim su ocijenjene tvrdnje člana Glavnog odbora SNSD-a Miloša Lukića da su u nekim školama u Engleskoj u učeničke užine uveli pržene insekte uslijed “krize hrane” i da se naziv grada Banja Luka piše isključivo “spojeno”, implicirajući da je netačno pisati naziv ovog grada odvojeno.

I tvrdnja ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića da je iznos prosječne plate u RS veći od iznosa prosječne plate u entitetu Federacija BiH (FBiH) ocijenjena je neutemeljenom zbog nemogućnosti poređenja iznosa prosječnih plata u dva entiteta prouzrokovanog metodološkim razlikama u obračunavanju.

Neutemeljenim je ocijenjena i tvrdnja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o potrebi prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u decembru te u tom smislu i poziv Predsjedništvu BiH da ispuni preostale važne prioritete neophodne da BiH dobije kandidatski status s obzirom na činjenicu da je Evropska komisija preporučila Evropskom vijeću da u decembru ove godine bez dodatnih uslovljavanja Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Sličnu izjavu, da BiH treba ispuniti osam uslova kako bi stekla kandidatski status, dao je i zastupnik u Skupštini KS Irfan Čengić (SDP BiH), te je i ona, kao i u slučaju visokog predstavnika u BiH, ocijenjena neutemeljenom.

U analizi “Formiranje vlasti u BiH: Kompromisi, (ne)dosljednosti i crne liste” osvrnuli smo se na pregovore za formiranje vlasti s fokusom na razgovore tzv. Osmorke i HDZ-a BiH s obzirom na činjenicu da su se tokom ove godine mogle čuti izjave čelnika stranaka Osmorke, u kojima su kritike iznosili i na račun političkih partija i njihovih funkcionera koji su dospjeli na američku “crnu listu”.

Ocjenu radi se na tome protekle sedmice dobilo je obećanje gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića u vezi s izgradnjom dnevnog centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju, jer je krajem septembra ove godine okončana izgradnja dnevnog centra namijenjenog Udruženju roditelja djece i omladine s posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”.

Nakon što je u julu 2022. godine Općina Ilidža u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT raspisala Javni poziv udruženjima i fondacijama za dostavljanje projektnih prijedloga podrške mladima, u novembru su dodijeljena sredstva udruženjima koja su zadovoljila kriterije javnog poziva, pa je stoga ovo obećanje dobilo ocjenu u progresu.

S obzirom na činjenicu da je rok izgradnje sedam individualnih stambenih objekata u opštini Kostajnica po projektu bio 150 dana te da je taj rok istekao početkom septembra, Istinomjer je ovo obećanje ocijenio kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

Ocjenu ispunjeno dobilo je obećanje o rješavanju objekta Srednjoškolskog centra u Travniku, jer su radovi na objektu završeni krajem septembra, a objekat je svečano otvoren 29. septembra. Nastava u novoj školi počela je u ponedjeljak, 21. novembra.

S druge strane, neispunjeno je obećanje načelnika Goražda Ernesta Imamovića u vezi sa zapošljavanjem Alena Hede u čelnu gradsku instituciju s obzirom na to da je od obećanja gradonačelnika, kao i od apliciranja Grada Goražde na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, prošlo više od godinu te da Hedo još uvijek nije zaposlen u Gradskoj upravi.

U rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” prošle sedmice mjesto je našao Faruk Kapidžić, novoizabrani zastupnik u Skupštini KS, koji je za uspjeh drugih kandidata i kandidatkinja te drugih političkih stranaka na izborima “okrivio” medije, rekavši da bi on uz istu pomoć “od magarca napravio predsjednika”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!