Ispunjeno sa zakašnjenjem

U Kostajnici uručeni ključevi sedam kuća porodicama čiji su domovi razrušeni u zemljotresu

Kako je 22.3.2022. godine navedeno na zvaničnoj stranici Opštine Kostajnica, u okviru izgradnje sedam individualnih stambenih objekata po projektu “Podrška porodicama ugroženim pandemijom Covid-19 i potresom iz 2020. godine” po sistemu “ključ u ruke” potpisan je ugovor između ove opštine i švicarskog Caritasa.

Foto: Radio Kostajnica

Kako je 22.3.2022. godine navedeno na zvaničnoj stranici Opštine Kostajnica, u okviru izgradnje sedam individualnih stambenih objekata po projektu “Podrška porodicama ugroženim pandemijom Covid-19 i potresom iz 2020. godine” po sistemu “ključ u ruke” potpisan je ugovor između ove opštine i švicarskog Caritasa.

Time je započelo rušenje stambenih objekata koji su uništeni u zemljotresu te bi se, kako je tada rečeno, na novim lokacijama trebali graditi novi individualni stambeni objekti.

Ukupna vrijednost izgradnje sedam stambenih objekata iznosi 385.805 KM, rok izgradnje je 150 dana, a izvođač radova je preduzeće INTER-EXT iz Tuzle.

Opština Kostajnica, 22.3.2022.

Tu informaciju potvrdio je i portparol Opštine Aleksandar Pašić.

Početkom jula ove godine, putem svoje zvanične stranice, Opština Kostajnica obavijestila je sve građane i građanke čiji su objekti oštećeni u zemljotresu koji je krajem decembra 2020. godine pogodio ovu lokalnu zajednicu da je objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete nastale na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom.

Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete nastale na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom od 29.12.2020. godine, objavljen je 01.07.2022. godine i biće otvoren 30 dana, odnosno do 01.08.2022. godine do 15.00 časova.

Opština Kostajnica, 4.7.2022.

Tokom posjete potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Denisa Šulića opštini Kostajnica 15.7.2022. godine načelnik ove lokalne zajednice Nikola Janjetović je, pored ostalog, upoznao svog gosta s aktivnostima koje su poduzete s ciljem sanacije posljedica zemljotresa. Tom prilikom načelnik je potvrdio da je lokalna zajednica na čijem je čelu građanima do sada doznačila više od milion konvertibilnih maraka za sanaciju njihovih stambenih jedinica te podsjetio da se sa švicarskim Caritasom gradi šest stambenih objekata za lica čije su kuće uništene u zemljotresu.

Kada je najavljeni projekat izgradnje novih kuća u pitanju, iz Opštine Kostajnica su 29.8.2022. godine poručili da je, osim novčane pomoći, podijeljeno i 50 građevinskih paketa, kao i da je nastavljena izgradnja sedam kuća označenih šestom kategorijom, koja se odnosi na totalnu štetu.

Tom prilikom portparol Pašić izjavio je i da je došlo do promjene uslova na tržištu kada se radi o cijeni građevinskog materijala:

Zbog promjena uslova na tržištu, cijena građevinskog materijala i drugih troškova, za popravku oštećenih objekata potrebno je pet miliona KM više od procjene na osnovu elaborata.

Aleksandar Pašić, 29.8.2022.

Na upit Istinomjera upućen na adresu Opštine Kostajnica 3.11.2022. godine u kojem smo tražili da nam se proslijede informacije da li je okončana izgradnja sedam individualnih stambenih objekata uništenih u zemljotresu 2020. godine odgovoreno nam je da su “kuće završene” te da će 17.11.2022. godine biti upriličeno svečano uručenje ključeva.

Kako je u odgovoru najavljeno, tog dana su u prisustvu načelnika Janjetovića, ambasadora Švicarske u BiH Daniela Huna te direktora Caritasa Švicarske u BiH Daniela Bronkala u Kostajnici uručeni ključevi sedam kuća porodicama čiji su domovi razrušeni u zemljotresu u decembru 2020. godine.

Načelnik Janjetović podsjetio je tom prilikom da su kuće izgrađene u okviru projekta “Podrška porodicama ugroženim pandemijom kovida 19 i zemljotresom iz 2020. godine” te dodao da je projekat realizovan zajedničkim učešćem Opštine Kostajnica i humanitarne organizacije Caritas iz Švicarske, uz finansijsku pomoć Savjeta ministara BiH.

“Zajedno sa Savjetom ministara i švicarskim Caritasom završili smo sedam kuća i danas smo korisnicima predali ključeve, odnosno kuće predali na upotrebu”, potvrdio je Janjetović, a kako se još navodi, kuće su građene prema pravilniku Caritasa, tako da su dimenzije objekata prilagođene broju korisnika/ca, odnosno broju članova/ica domaćinstva.

S obzirom na činjenicu da je rok izgradnje bio 150 dana te da je taj rok istekao početkom septembra, Istinomjer obećanju Opštine Kostajnica u vezi s izgradnjom sedam individualnih stambenih objekata po projektu “Podrška porodicama ugroženim pandemijom Covid-19 i potresom iz 2020. godine” po sistemu “ključ u ruke” daje ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!