Radi se na tome

Za izgradnju novih stambenih objekata porušenih zemljotresom u Kostajnici potrebna dodatna sredstva

U kontekstu ranije najavljene izgradnje sedam individualnih stambenih objekata po projektu “Podrška porodicama ugroženim pandemijom Covid-19 i potresom iz 2020. godine” u opštini Kostajnica, krajem augusta ove godine iz ove je opštine potvrđeno da je izgradnja u toku, ali i da će zbog, kako je rečeno, promjena uslova na tržištu građevinskog materijala za njegovu realizaciju, biti potrebna dodatna sredstva.

Foto: Opština Kostajnica

Kako je 22.3.2022. godine navedeno na zvaničnoj stranici Opštine Kostajnica, u okviru izgradnje sedam individualnih stambenih objekata po projektu “Podrška porodicama ugroženim pandemijom Covid-19 i potresom iz 2020. godine”, po sistemu “ključ u ruke”, potpisan je ugovor između ove opštine i švicarskog Caritasa.

Time je započelo rušenje stambenih objekata koji su uništeni u zemljotresu te bi se, kako je rečeno, na novim lokacijama trebali graditi novi individualni stambeni objekti.

“Ukupna vrijednost izgradnje sedam stambenih objekata iznosi 385.805 KM, rok izgradnje je 150 dana, a izvođač radova je preduzeće INTER-EXT iz Tuzle.”

Opština Kostajnica, 22.3.2022.

Tu informaciju potvrdio je i portparol Opštine Aleksandar Pašić.

Početkom jula ove godine, putem svoje zvanične stranice, Opština Kostajnica obavijestila je sve građane i građanke čiji su objekti oštećeni u zemljotresu koji je krajem decembra 2020. godine pogodio ovu lokalnu zajednicu da je objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete nastale na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom.

Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete nastale na stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima izazvane zemljotresom od 29.12.2020. godine, objavljen je 01.07.2022. godine i biće otvoren 30 dana, odnosno do 01.08.2022. godine do 15.00 časova.

Opština Kostajnica, 4.7.2022.

Tokom posjete potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Denisa Šulića opštini Kostajnica 15.7.2022. godine načelnik ove lokalne zajednice Nikola Janjetović je, pored ostalog, upoznao svog gosta s aktivnostima koje su poduzete s ciljem sanacije posljedica zemljotresa. Tom prilikom načelnik je potvrdio da je lokalna zajednica na čijem je čelu građanima do sada doznačila preko milion konvertibilnih maraka za sanaciju njihovih stambenih jedinica te podsjetio da se sa švicarskim Caritasom gradi šest stambenih objekata za lica čije su kuće uništene u zemljotresu.

Realizacija doznaka sredstava licima koja su potpisala ugovore za sanaciju posljedica zemljotresa pokrenuta je u septembru 2022. godine.

S druge strane, kada je najavljeni projekat izgradnje novih kuća u pitanju, iz Opštine Kostajnica su 29.8.2022. godine poručili da je, osim novčane pomoći, podijeljeno i 50 građevinskih paketa, kao i da je nastavljena izgradnja sedam kuća označenih šestom kategorijom, koja se odnosi na totalnu štetu.

Tom prilikom portparol Pašić izjavio je i da je došlo do promjene uslova na tržištu kada se radi o cijeni građevinskog materijala:

Zbog promjena uslova na tržištu, cijena građevinskog materijala i drugih troškova, za popravku oštećenih objekata potrebno je pet miliona KM više od procjene na osnovu elaborata.

Aleksandar Pašić, 29.8.2022.

S obzirom na dosadašnje aktivnosti, Istinomjer obećanju Opštine Kostajnica u vezi s izgradnjom novih individualnih stambenih objekata daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti u tom pravcu i da li će projekat biti okončan u najavljenom roku od 150 dana.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!