Neutemeljeno

O prženim insektima i pravopisu

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloš Lukić bio je gost Jutarnjeg programa na RTRS-u 14. novembra 2022. godine, gdje je iznio tvrdnje o ponudi na jelovnicima u nekim školama u Engleskoj, kao i o pravilima pravopisa srpskog jezika.

Foto: SNSD
Foto: SNSD

Da li su u nekim engleskim školama u učeničke užine uvedeni prženi insekti?

Govoreći da je “pred nama velika kriza” i kako su primjetne “mjere neke nasilne štednje prema građanima”, kao i “kolika je kriza hrane”, Lukić je iznio jednu netačnu tvrdnju o uvođenju prženih insekata u učeničke užine u Engleskoj.

Primijetili ste da u nekim školama u Engleskoj su u učeničke užine uveli pržene insekte. To sve govori o toj krizi.

Miloš Lukić, 14.11.2022.

S obzirom na činjenicu da se naziv “Engleska” na našem govornom području često koristi kao sinonim za Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije, u čijem su sastavu Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska, provjerili smo da li su zaista u neke škole u Ujedinjenom Kraljevstvu u učeničke užine uvedeni prženi insekti kako je Lukić ustvrdio.

Tako je na zvaničnoj web stranici Univerziteta u Cardiffu (Wales) 26. maja 2022. godine objavljen članak pod naslovom “Jestivi insekti i biljni proteini bit će predmet debata u učionicama”. Dalje se navodi da je cilj ovog projekta, koji vode akademici s Univerziteta u Cardiffu i Univerziteta zapadne Engleske (UWE Bristol), “otkriti stavove djece o pitanjima životne sredine i kako se to pretvara u stavove o hrani koju jedu”, a “prva faza uključuje početne ankete s nastavnicima u školama u južnom Walesu”.

I dok su neki mediji prenijeli informaciju da će insekti biti dostupni na jelovnicima četiri škole u Walesu, tek je nekolicina prenijela informaciju da tek treba započeti prva faza ovog projekta, koja podrazumijeva ankete, radionice i razgovor s učenicima/ama s ciljem potencijalnog dodavanja insekata u školske jelovnike.

Četiri osnovne škole u Walesu pilotiraju program koji će podjednako edukovati djecu i nastavnike o alternativnim proteinima. S djecom u Pembrokeshireu (koji se nalazi na jugozapadu Walesa) razgovarat će se o cvrčcima, crvima od brašna i ostalom s ciljem njihovog potencijalnog dodavanja u školske jelovnike (…) Program će koristiti ankete, radionice, intervjue i fokus-grupe kako bi istražio razumijevanje i iskustva mladih o alternativnim proteinima. Osim objavljenih istraživanja, cilj je projekta da školama obezbijedi resurse koji će im pomoći da predaju lekcije o uticaju na životnu sredinu onoga što ljudi stavljaju na svoje tanjire.

New Food magazine, 31.5.2022.

Neki mediji zatražili su i pojašnjenje, pa je tako glasnogovornik Univerziteta u Cardiffu rekao za Energy Live News (ELN) da “insekti neće biti ponuđeni djeci u ovom trenutku – niti će biti dio školskih obroka”, te “da se u okviru ovog istraživanja tim nada da će moći ponuditi niz alternativnih proteina za isprobavanje ako djeca to žele i samo uz pisani pristanak roditelja”.

U tekstu se dalje navodi da istraživači planiraju ponuditi proizvod pod nazivom VEXo, koji kombinuje proteine insekata i biljnih proteina i izgleda kao konvencionalno mljeveno meso te da Univerzitet očekuje da bi do ove ponude na jelovnicima moglo doći najranije na proljeće 2023. godine.

“Ono što ćemo učiniti ovisit će o zakonima o novoj hrani nakon Brexita. Ali pored potencijalne ponude jestivih insekata, u ponudi će biti i biljni proteinski proizvodi. (…) Da bi se dodatno razjasnilo, ne tjeramo djecu da jedu insekte. Ne pokušavamo uvjeriti djecu da pređu na insekte, zagovarajući njihovu konzumaciju i pokušavajući uvjeriti njihove roditelje da učine isto”, naveli su za ENL s ovog univerziteta.

Osim informacija o ovom projektu, nismo pronašli informaciju da je tokom ove godine u nekim drugim školama u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa i u samoj Engleskoj, došlo do uvođenja insekata u školske jelovnike.

Da se ova ideja nije pojavila u javnosti prvi put ove godine, govore primjeri iz prethodnih godina, pa su tako u septembru 2019. godine u jednoj školi za učenike/ce uzrasta od tri do 16 godina u Walesu učenici/e imali/e priliku da probaju “bolonjez napravljen od VEXo-a, koji je, prema web stranici Bug Farm Foods, potpuno novi protein napravljen od insekata i biljaka”. Saopšteno je i da je do tog momenta provedeno istraživanje “sa skoro 200 velške školske djece” koja su imala priliku da probaju VEXo proizvode. Slično iskustvo imali su i učenici/e jedne londonske škole još 2017. godine.

Iako su se javile određene ideje kojima se predlaže uvođenje insekata u jelovnike škola u Ujedinjenom Kraljevstvu te da su u nekim školama učenici/e u prethodnim godinama imali/e i mogućnost da probaju takvu hranu, evidentno je da tvrdnja Miloša Lukića da su “u nekim školama u Engleskoj u učeničke užine uveli pržene insekte” nije tačna. Ovaj prijedlog nije nužno povezan s ovogodišnjom “krizom hrane”, već dugogodišnjim globalnim trendom, koji je djelimično zaživio u nekim zemljama svijeta, a sve u cilju, kako navode, ekološki prihvatljivog pristupa ishrani i iznalaženja rješenja za usporavanje klimatskih promjena.

Kako se pravilno piše – Banja Luka ili Banjaluka?

Komentarišući i rad opozicije iz Republike Srpske, konkretno Partije demokratskog progresa (PDP) i kandidatkinje za predsjednicu Republike Srpske Jelene Trivić, Lukić se dotakao i pravila pravopisa srpskog jezika.

Imao sam priliku i da vidim tu neku objavu gospođe Trivić na društvenim mrežama. Žena koja je rođena ovdje u Banja Luci, koja se zaklinje u Banja Luku je u toj objavi, u kojoj je napala svog stranačkog sabrata, a danas protivnika, dva puta pogrešno napisala Banja Luci. Neko ko pledira da bude na najvažnijoj funkciji u Republici Srpskoj trebao bi makar da zna kako se piše grad iz kojeg dolazi. Dva puta je napisala Banja Luci odvojeno, a znamo da se to piše spojeno.

Miloš Lukić, 14.11.2022.

Suprotno tvrdnji Miloša Lukića, u pravopisu srpskog jezika, osim toponima “Banjaluka”, dozvoljeno je i pisanje oblika “Banja Luka”, kako stoji u “Pravopisnom rečniku sprskog jezika sa pravopisno-gramatičkim savetnikom Milana Šipke, izdanje 2010, te se oba oblika u srpskom jeziku koriste ravnopravno.

Inače, suprotno uvriježenom mišljenju da riječ “banja” u nazivu “Banja Luka” znači “lječilište”, a da “luka” označava pristanište, te brojnim raspravama koje su vodili filolozi i historičari, etimologija naziva ovog grada zapravo je vezana za stari oblik prisvojnog pridjeva “banova”, dok “luka” označava mjesto uz ravnicu, livadu i vodu, tako da bi sintagma glasila “Banova ravnica”, koja je, zapravo, spoj pridjeva i imenice.

Kada se piše kao dvije riječi, gdje svaka nosi svoj akcenat, obje podliježu deklinaciji te je ispravan oblik “Banjoj Luci” (dat/lok. jd), kako je i navedeno u spomenutom pravopisnom rječniku, a ne “Banja Luci”.

Osim pravopisnih pravila, spomenutu tvrdnju demantuje i način pisanja ovog grada na zvaničnoj stranici Grada Banja Luka, kao i na Facebook stranici Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka. Također, i na zvaničnoj web stranici stranke čiji je Lukić član koristi se oblik “Banja Luka”.

Iz navedenog je jasno da se naziv ovog bosanskohercegovačkog grada može pisati u oba oblika, i kao Banja Luka i Banjaluka, te, u vezi s tim, njegova tvrdnja da se naziv ovog grada piše spojeno nije tačna.

S obzirom na sve navedene činjenice, Istinomjer tvrdnje Miloša Lukića da su u nekim školama u Engleskoj u učeničke užine uveli pržene insekte usljed “krize hrane” i da se naziv grada Banja Luka piše “spojeno”, implicirajući da je netačno pisati naziv ovog grada odvojeno, ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!