Neutemeljeno

U preporuci EK ne postoje “preostali uvjeti” da Evropsko vijeće dodijeli kandidatski status BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nije prisustvovao inauguraciji novog saziva Predsjedništva BiH, ali je dan kasnije, 17.11.2022. godine, uputio čestitku novoizabranim članovima Predsjedništva BiH i “poželio im sreću u zajedničkom radu za boljitak svih građana BiH”.

Foto: OHR

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH održana je 16.11.2022. godine, a na njoj su svečanu zakletvu položili, preuzeli dužnost te održali govore članovi ovog tijela izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini u mandatnom periodu 2022 – 2026. godina: Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Kako je povodom Schmidtove čestitke navedeno na zvaničnoj stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), visoki predstavnik je “naglasio značaj brzoga formiranja vlasti i provedbe prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u prosincu te postigla napredak u euroatlantskim integracijama”.

U samoj čestitki je, pored ostalog, Schmidt podsjetio da bi u decembru ove godine Evropska unija mogla donijeti odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine te pozvao Predsjedništvo BiH “da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status”.

Europska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do prosinca ove godine, Europska Unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Europskoj Uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za europsku budućnost povijesna je zadaća.

Christian Schmidt, 17.11.2022.

U svjetlu tvrdnje Christiana Schmidta da Predsjedništvo BiH treba da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji, podsjećamo da je polovinom 2022. godine Evropsko vijeće donijelo zaključak da je spremno dati Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo EU, ali tek nakon što Evropska komisija (EK) napravi izvještaj o implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ove institucije o zahtjevu BiH za članstvom u EU.

U vezi s tim, Evropska komisija je 12.10.2022. godine objavila Paket proširenja za 2022. godinu u okviru kojeg su ocijenjene reforme na Zapadnom Balkanu i Turskoj te preporučen kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Komisija je dala preporuku da Vijeće dodijeli Bosni i Hercegovini status kandidata, uz razumijevanje da je neophodno poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti državnih institucija i vladavine prava u zemlji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanju slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji. Komisija će nastaviti podržavati napore ka reformama i ubrzanju integracija Zapadnog Balkana u cjelini.

Evropska komisija, 12.10.2022.

Da je preporuka Evropske komisije da Evropsko vijeće u decembru ove godine potvrdi kandidatski status Bosni i Hercegovini data bez dodatnih uslova, prilikom predaje navedenog izvještaja i preporuke o dodjeli kandidatskog statusa BiH predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji potvrdio je šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler.

U tom smislu, u svom obraćanju nakon sastanka s Tegeltijom ambasador Sattler izjavio je sljedeće:

Prvi dokument je da se BiH dodijeli status kandidata i to bez dodatnih uslova. Drugi izvještaj tiče se napretka BiH u protekloj godini. Danas u Briselu, 27 komesara se složilo da je ovo trenutak da BiH krene naprijed na svom putu ka EU. Ovo je važna poruka i važan dan za BiH i želim čestitati svim građanima Bosne i Hercegovine koji su zaslužili ovo.

Johan Sattler, 12.10.2022.

Dodajući da je preporuka jednoglasno usvojena u Briselu, Sattler je podsjetio i da u budućnosti postoje određena očekivanja od nadležnih institucija u BiH kad je njen put ka Evropskoj uniji u pitanju, a koja se odnose na nastavak ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK o članstvu BiH u EU.

Preporuka je da se ide s dodjelom kandidatskog statusa BiH i to bez uslovljavanja što je vrlo važno naglasiti, ali uz određena očekivanja. To obuhvata rad u vladavini prava, borbi protiv korupcije, rad na temeljnim pravima i generalno nastavak rada na ispunjavanju 14 prioriteta koji neće nestati.

Johan Sattler, 12.10.2022.

Šef Delegacije EU u BiH naveo je i razloge zbog kojih se Evropska komisija odlučila da u ovom momentu da preporuku Evropskom vijeću da se BiH bez dodatnog uslovljavanja dodijeli kandidatski status.

Tri su razloga za davanje ove preporuke, prvi je napredak koji je napravljen u ukupnom periodu od tri godine, postoje stavke i problemi koji su dogovoreni. Drugi vrlo bitan razlog su okolnosti u kojima se nalazimo, ovdje govorim o geopolitičkim okolnostima. Treći razlog je što preporuka predstavlja svojevrsni zadatak za lokalne vlasti, one koji odlaze, ali i one koji dolaze.

Johan Sattler, 12.10.2022.

U svjetlu očekivanja koje je spomenuo Sattler, a o čemu je Istinomjer već pisao, u preporuci se navodi da Bosna i Hercegovina, ukoliko želi da napreduje na eurointegracijskom putu, mora prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, usvojiti zakon o sudovima BiH, usvojiti zakon o sprečavanju sukoba interesa te preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potrebno je i odlučno unaprijediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila, osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja.

Na kraju, pred Bosnu i Hercegovinu postavljen je i zadatak da se garantuju slobode izražavanja i medija i zaštita novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, te da se osiguraju rezultati u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

S obzirom na činjenicu da je Evropska komisija preporučila Evropskom vijeću da u decembru ove godine bez dodatnih uslovljavanja Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, tvrdnje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o potrebi prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u decembru, te u tom smislu i poziv Predsjedništvu BiH da ispuni preostale važne prioritete neophodne da BiH dobije kandidatski status, Istinomjer ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!