Neistina

Željka Cvijanović nije prva koja je zakletvu položila u NSRS

Član Predsjedništva SNSD-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac iznio je tvrdnju da je Željka Cvijanović prvi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda koji je položio zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Foto: MVTEO BiH

Putem svog profila na društvenoj mreži Twitter Košarac je, nakon što je Cvijanović položila zakletvu na konstitutivnoj sjednici NSRS, napisao:

Željka Cvijanović je prvi srpski član Predsjedništva BiH koji je položio zakletvu u Narodnoj skupštini Srpske i prva žena na ovoj funkciji. Ponosni smo na njeno čvrsto opredjeljenje da u Sarajevu zastupa stavove institucija Srpske i štiti njene nadležnosti. Iskreno joj čestitam!

Staša Košarac, 15.11.2022.

Ranije istog dana Košarac je u izjavi za novinsku agenciju Srna, a koju je prenio RTRS, iznio sličnu tvrdnju.

Pozdravljam stupanje na dužnost novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, pred kojim će, prvi put, i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položiti svečanu zakletvu.

Staša Košarac, 15.11.2022.

Podsjećamo, u utorak, 15. novembra, održana je konstitutivna sjednica 11. saziva NSRS na kojoj je Nenad Stevandić izabran za predsjednika Skupštine, dok su svečane zakletve položili/e poslanici/e, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Dan kasnije Cvijanović je preuzela funkciju i položila zakletvu i u Predsjedništvu BiH.

Međutim, ovo nije bio prvi put da je jedan član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda položio zakletvu pred entitetskim poslanicima/ama. Naime, Milorad Dodik je 19. novembra 2018. godine zakletvu prvo položio u NSRS, a dan kasnije u Predsjedništvu BiH.

Ipak, ni Dodik se nedavno nije mogao sjetiti da je upravo on bio prvi koji je zakletvu položio u NSRS, pa je tako izjavio:

Prvi put činimo da prije nego se u mandat uvede srpski član Predsjedništva, da on položi zakletvu pred Narodnom skupštinom. Tako će gđa. Cvijanović, koja 16. u srijedu preuzima dužnost u Predsjedništvu dan ranije položiti zakletvu u Narodnoj skupštini što smatramo da je veoma važno i što želimo da uvedemo u praksu i postupanje.

Milorad Dodik, 10.11.2022.

S obzirom na činjenicu da je Milorad Dodik kao tada izabrani član Predsjedništva BiH u novembru 2018. godine položio zakletvu pred poslanicima/ama u NSRS, Istinomjer će tvrdnje kako samog Dodika, ali i Staše Košarca, da je Željka Cvijanović “prvi srpski član Predsjedništva BiH koji je položio zakletvu u NSRS” ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!