Ispunjeno

Rješavanje objekta Srednjoškolskog centra

Opštine: Travnik

Temeljni zadatak u mandatnom periodu bit će rješavanje objekta Srednjoškolskog centra na bazi finansiranja s nivoa Općine, SBK i FBiH, ali i kroz traženje donacija ili vezivanjem za neki drugi veliki projekat.

Obrazloženje

Obećanje je ispunjeno tokom druge godine mandata.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Ugovor za izvođenje četvrte faze izgradnje srednje škole u Travniku s izvođačem radova Arel d.o.o Zenica i nadzornim organom URBS – projekt d.o.o Vitez potpisan je krajem juna 2022. godine. Radovi su završeni krajem septembra iste godine, a objekat je svečano otvoren 29. septembra. Nastava u novoj školskoj zgradi počela je u ponedjeljak, 21. novembra. 

Foto: Istinomjer

Kako je saopćeno nakon potpisivanja ugovora, radovi su uključivali završne zidne i podne obloge, završne molerske radove, završne radove na vanjskim otvorima, završne radove na termofasadi, završne limarske radove, završne radove u obradi stropova, ograde stepeništa, bravarije, elektroinstalacija, vanjskog uređenja i dr.

Kako je prenio portal Travnički.INFO, namjera Općine Travnik kao investitora bila je da učenici/e MSŠ Travnik s nastavom počnu 5. septembra tekuće godine (prvi ponedjeljak u septembru).

“Kako je vidljivo iz zabilješke, zbog specifičnosti situacije (vraćanje zgrade vlasnicima), prioritetno je preseljenje već spomenute škole u novu zgradu, a zatim će do kraja ove kalendarske godine svoje mjesto u novoizgrađenom objektu pronaći MSEUŠ Travnik i strukovna škola.”

Travnički.INFO, 29.6.2022.

Podsjećamo, nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) za izgradnju Srednjoškolskog centra u Travniku pred kraj 2021. godine izdvojila tri miliona KM, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je krajem decembra 2021. godine potpisao ugovor s kompanijom Arel za izvođenje radova na trećoj fazi, koja podrazumijeva ”fine radove” – provođenje instalacija kroz objekat, malterisanje, a u jednom dijelu i postavljanje podne podloge. Kako je saopćeno iz Općine Travnik, izvođač je dužan izvršiti radove u roku od 180 dana.

Načelnik Dautović je nakon potpisivanja ugovora istakao da očekuje i nastavak finansijske pomoći Vlade FBiH u okviru budžeta za 2022. godinu kako bi objekat konačno bio gotov.

Isto tako se nadam da, ono što smo vidjeli, a to je da je Vlada FBiH stavila u svoj budžet narednih pet miliona KM, da će to biti dostatno da možda već sljedeću školsku godinu vidimo naše učenike kako ulaze u potpuno novu, novoizgrađenu, novoopremljenu, savremenu zgradu po mjeri naše omladine i onakvu kakvu Travnik inače zaslužuje.”

Kenan Dautović, 24.12.2021. 

U budžetu za 2022. godinu Vlada FBiH planirala je pet miliona KM za izgradnju ovog srednjoškolskog centra, a na zvaničnoj stranici Općine Travnik objavljene su detaljne informacije o ovom projektu, koje uključuju i procjenu troškova po fazama izgradnje školskog i pratećih objekata.

Mješovita srednja škola Travnik u 2021/2022. školskoj godini imala je 793 učenika/ca, ali ne i riješeno pitanje imovine, odnosno vlastitih prostorija za izvođenje obrazovno-odgojnog procesa. 

Podsjećamo, Dom za ljudska prava je 2003. godine donio odluku kojom se zgrada Nadbiskupske gimnazije u Travniku vraća Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Potom je Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola preseljena u objekat nekadašnjeg Đačkog doma, dok je MSŠ Travnik ostao u dijelu zgrade stare gimnazije. Odluku Doma za ljudska prava potvrdio je i Ustavni sud BiH 2012. godine. Osim ove dvije odluke, i Općinski sud Travnik je sredinom 2017. godine donio presudu po tužbi Vrhbosanske nadbiskupije protiv MSŠ Travnik te je naložio školi da iseli iz zgrade Gimnazije, kao i da plati naknadu za korištenje prostorija u iznosu od 270.368 KM s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Ova presuda potvrđena je i u Kantonalnom sudu u Novom Travniku u februaru 2018. godine. 

U maju 2009. godine tadašnji načelnik Općine Travnik, a današnji premijer SBK Tahir Lendo i tadašnja ministrica obrazovanja FBiH Meliha Alić potpisali su ugovor za izgradnju Srednjoškolskog centra u Travniku. Tada je najavljeno da bi objekat, čija je gradnja počela u julu iste godine, trebao biti useljen 2010. ili 2011. godine. Umjesto useljenja, radovi su obustavljeni 2011. godine, a nastavljeni su sedam godina kasnije, kada je krajem septembra 2018. godine potpisan ugovor za izvođenje radova na drugoj fazi izgradnje objekta Srednjoškolskog centra. Tadašnji načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić najavljivao je da bi radovi trebali biti okončani 2019. godine. Istinomjer je ranije neispunjenim ocijenio obećanje bivšeg premijera SBK Tahira Lende da će Vlada ovog kantona putem kreditnog zaduženja zaokružiti finansijsku konstrukciju za završetak građevinskih radova na objektu Srednjoškolskog centra.

Radovi na objektu završeni su 29. septembra 2022. godine, kada je i svečano otvoren, a najavljeno je da će se u budućnosti nastaviti gradnja fiskulturne sale i bazena u sklopu škole.

Ipak, iako je prilikom otvaranja objekta najavljeno da će preseljenje MSŠ Travnik početi u narednih sedam dana, škola nije useljena u tom roku. Iz Općine Travnik za Istinomjer su potvrdili da je upotrebna dozvola za zgradu srednje škole izdata 28.9.2022.godine.

Kako je i najavljeno iz MSŠ Travnik 17. novembra, nastava u novom školskom objektu počela je 21. novembra, nakon što su u iz stare zgrade premješteni školska biblioteka, arhiva, školski namještaj, pomagala i slično.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!