Neistina

BiH nije “jedina zemlja u regiji” koja nema ambasadu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić (NiP) govorio je za Federalnu televiziju 14. novembra 2022. godine o rezultatima Vlade KS, uključujući prezentaciju BiH na sajmu EXPO 2022 u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koju je organizovala ova vlada krajem prošle godine.

FOTO: Vlada KS

Delić je saopćio da je odluka Vlade UAE o otvaranju konzulata ove zemlje u BiH sa sjedištem u Sarajevu direktna posljedica učešća BiH na sajmu EXPO.

Mi smo jedina zemlja u regiji koja nema njihovu ambasadu i to će biti jedan od najvećih uspjeha ukoliko se ona u narednom periodu otvori.

Adnan Delić, 14.11.2022.

Kako je izvijestila Novinska agencija Emirata (WAM), vlada ove države je na sjednici 13. novembra 2022. godine odobrila otvaranje generalnog konzulata UAE u Sarajevu i Shymkentu (Kazahstan).

Iz Vlade KS su tim povodom naveli da su se predstavnici Vlade još u augustu ove godine sastali s ambasadoricom UAE u BiH Nabilom Alshamsi i razgovarali “o sve izvjesnijem otvaranju ambasade Emirata u Sarajevu”.

Ipak, suprotno Delićevoj tvrdnji, Bosna i Hercegovina nije “jedina zemlja u regiji” koja nema ambasadu UAE. Prema zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje ove države, jedine zemlje s prostora zapadnog Balkana u kojima UAE ima ambasadu jesu Crna Gora i Srbija.

UAE diplomatsku misiju ima u ukupno 24 zemlje Evrope, među kojima, pored ostalih, nisu Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Države u kojima UAE imaju diplomatsku misiju (Izvor: Aquintero82/Wikipedia)

Shodno navedenom, tvrdnju Adnana Delića da je BiH “jedina zemlja u regiji” koja nema ambasadu UAE Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!