Analize

Protekla sedmica na Istinomjeru u znaku (ne)ispunjenih obećanja

U fokusu Istinomjera tokom protekle sedmice bio je monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja čelnika 15 općina i gradova BiH, tvrdnja bh. ambasadora u Hrvatskoj ocijenjena je kao neistinita, a stav federalne zastupnice Lane Prlić dosljednim.

Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio najavu novoimenovanog premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Ćulova koji je najavio da će Vlada BPK Goražde obezbijediti pijačni prostor u Goraždu u roku od šest mjeseci.

U javnosti je posljednjih nekoliko dana aktuelna tema nastavnika sporta i tjelesnog odgoja koji je vraćen na posao iako je prethodno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji. Na tu temu oglasila se i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić. Podsjećamo, Prlić je u maju 2019. godine uputila u proceduru zakon o registru pedofila. S obzirom na činjenicu da ovo nije prvi put da je Lana Prlić ukazala na značaj uspostave spomenutog registra i izmjena Krivičnog zakona BiH po ovom pitanju, Istinomjer je njen stav po ovom pitanju ocijenio dosljednim.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bio je gost emisije “Drugi ugao” na RTRS 19. decembra 2022. godine, gdje je, govoreći o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU), iznio netačnu tvrdnju da je ukidanje kancelarije visokog predstavnika u BiH jedan od pomenutih 14 prioriteta.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Teslić tekla je po planu, kako je projektom i predviđeno, a planirani rok za završetak bio je septembar 2022. godine. Do kraja 2022. godine izgradnja objekata i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je završena, no prečistač neće biti pušten u rad do daljnjeg zbog čega je ovo obećanje dobilo ocjenu djelimično ispunjeno.

Kako je to početkom oktobra najavio Milorad Dodik, nakon što je usvojen budžet Republike Srpske za 2023. godinu, prije isteka tekuće godine imenovana je i nova izvršna vlast tog entiteta čime je njegovo obećanje ocijenjeno kao ispunjeno.

Nakon što je završena izgradnja nove trafostanice u Tešnju, obećanje načelnika ove općine Suada Huskića ocijenjeno je kao ispunjeno.

Uprkos najavi ministra privrede KS Adnana Delića da će fabrika za proizvodnju peleta biti otvorena do kraja aktuelne godine, njena izgradnja još uvijek nije započela, te je njegovo obećanje ocijenjeno kao neispunjeno.

Istinomjer je u petak, 23. decembra, predstavio rezultate monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja čelnika 15 lokalnih zajednica u BiH nakon druge godine mandata 2020-2024. Rezultati provedenog monitoringa pokazuju da lokalni nivo vlasti i dalje bilježi daleko bolje rezultate od vlasti na višim nivoima. Tome u prilog ide činjenica da su procenti ispunjenih obećanja u općinama i gradovima mnogo veći.

S tim u vezi, Istinomjer će u narednom periodu prezentovati i pojedinačne analize za svaku od 15 LSU, a tokom protekle sedmice objavljene su analize ispunjenosti predizbornih obećanja gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića i načelnika Općine Banovići Bege Gutića.

(Istinomjer.ba)

Napomena 28.12.2022. godine: Prvobitno je u ovom tekstu navedeno da je obećanje iz općine Tešanj ocijenjeno kao neispunjeno, no u međuvremenu je izvršena ispravka teksta gdje je obećanje ocijenjeno kao ispunjeno.

Pitajte Istinomjer!