Dosljedno

Lana Prlić nastavlja borbu za uvođenje registra pedofila

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić (SDP BiH) uputila je u maju 2019. godine u proceduru zakon o registru pedofila. Nakon što se u javnosti pojavila informacija da se nastavnik sporta i tjelesnog odgoja koji je ranije osuđen zbog krivičnog djela bludne radnje vraća na mjesto nastavnika, Prlić se osvrnula na nužnost usvajanja ovog zakona. Međutim, ovo nije prvi put da je Lana Prlić ukazala na značaj uspostave spomenutog registra i izmjena Krivičnog zakona BiH po ovom pitanju.

Izvor: Facebook/Lana Prlić

U javnosti je posljednjih nekoliko dana aktuelna tema nastavnika sporta i tjelesnog odgoja koji je vraćen na posao iako je prethodno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji.

Na tu temu oglasila se i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić. Podsjećamo, Prlić je u maju 2019. godine uputila u proceduru zakon o registru pedofila.

Još 2019.godine Zakon o registru pedofila sam uputila u proceduru, Nacrt u PD usvojen 2020.godine, a u DN u julu 2022.godine zahvaljujući kolegama Aneru Žuljevicu i Jasminu Duvnjaku jer je preko dvije godine stajao u ladicama. Javna rasprava je obavljena, uz pomoć pravnika prijedlog je finalizirani kao nastavak parlamentarne procedure kolega Aner Zuljevic i ja prošle sedmice smo uputili u proceduru Prijedlog Zakona. I upravo taj zakon ne dozvoljava da osoba osuđena za krivična djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima bude zaposlena u ustanovi koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima. Nadam se da će ovaj zakon biti na dnevnom redu i usvojen u oba doma čim prije kako bi spriječili ove i slične slučajeva koje tresu BiH prethodnih dana.

Lana Prlić, 17.12.2022.

Prlić je u drugoj izjavi istakla da je bitan dio zakona da će poslodavci prilikom zaposlenja morati provjeriti da li se kandidat/kinja nalazi u registru pedofila:

Što je najbitnije u ovom Zakonu i na čemu ćemo insistirati do kraja je da pri zaposlenju u instituciju, odnosno instituciju koja direktno ili indirektno radi s djecom ili omladinom poslodavac je dužan da listu kandidata pošalje prema nadležnom MUP-u ili tužilaštvu da se provjeri da li se iko od kandidata nalazi u tom registru pedofila. Ukoliko da, ta osoba ne može da nastavi dalje s konkursnom procedurom.

Lana Prlić, 18.12.2022.

Zastupnica Prlić je u maju 2019. godine uputila u proceduru Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Vlada FBiH je mjesec kasnije zaključila da spomenuti prijedlog zakona ne ispunjava uslove za usvajanje po skraćenom postupku te da može biti razmatran isključivo u formi nacrta, a ne prijedloga.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je Nacrt zakona u januaru 2020. godine, dok je Dom naroda Parlamenta FBiH Nacrt zakona usvojio u julu 2022. godine.

I kada je uputila u proceduru prijedlog spomenutog zakona, Prlić je istakla da bi registar sadržavao lične podatke i djelo koje je osoba počinila, fotografije i mjere, te je dodala da bi on bio trajan:

Ovaj Zakon bi se primjenjivao na lica pravosnažno osuđena za krivična djela kao što su silovanje, prinuda na spolni odnošaj, bludne radnje, spolni odnošaj sa djetetom, spolni odnošaj sa nemoćnom osobom, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju, i dalje. Registar bi sadržavao lične podatke kao i djelo koje je počinjeno, fotografije i mjere. Registar je trajan, te se podaci mogu ustupiti sudu, tužilaštvu, kao i organima i organizacijama i ustanovama koji imaju neposredni kontakt sa djecom sve u cilju zaštite prava i interesa djece. Ovaj registar nameće i obavezu da prilikom prijema u radni odnos koja imaju kontakt sa djecom, da provjere da li se to lice nalazi u ovom Registru.

Lana Prlić, 12.5.2019.

Nakon što su se u januaru 2021. godine u javnosti pojavili iskazi žena iz Bosne i Hercegovine i regiona koje su bile žrtve silovanja i uznemiravanja, Prlić je posjetila da se Nacrt zakona još uvijek nije našao pred delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH:

Moja intencija pri predlaganju ovog Zakona je da se uspostavi registar i u Federaciji, i time uveže registar u cijeloj BiH. Istraživanja govore o tome da je pedofilija prestupništvo u kojem prestupnici ponavljaju ova nedjela i nakon odslužene kazne. Ovaj registar bi zaustavio prestupnike da se vraćaju tamo gdje borave i provode svoje vrijeme djeca i mladi, te pružio jednu vrstu sigurnosti roditeljima koji svoju djecu svakodnevno šalju u vrtiće, škole, vannastavne aktivnosti. Ovim putem pozivam rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH da Nacrt Zakona o registru pedofila već na sljedećoj sjednici uvrste na dnevni red i time otkoče proces donošenja ovog Zakona.

Lana Prlić, 29.1.2021.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na 32. redovnoj sjednici, održanoj 27.4.2022. godine, prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije, Prlić je istakla da je u Nacrt uvršten i tzv. registar pedofila, ali da nije dovoljno definisan.

Podsjetit ću da je u prošlom mandatu bilo inicijativa i Zakona koji su upućeni za reguliranje i uspostavljanje Registra pedofila koji nikada nije ugledalo svjetlo dana, odnosno usvajanja i realizaciju. 2019.godine sam sa pravnicima i ekspertima utvrdila Zakon o registru pedofila, koji je već na snazi u RS, kao i u zemljama regiona, i taj Nacrt je usvojen 2020.godine I nažalost evo već dvije godine nije stavljen na Dnevni red Doma Naroda PFBiH. I upravo će taj Nacrt, koji je usvojen, biti i dio mojih sugestija za Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona. Jako mi je žao što ćemo morati još čekati na usvajanje i realizaciju ovog Zakona, a koji bi prije svega trebao i morao štiti djecu i maloljetnike. I ovo nije kraj tog puta.

Lana Prlić, 27.4.2022.

S obzirom na to da je Lana Prlić nakon upućivanja u proceduru zakona o registru pedofila 2019. godine u više navrata podsjećala na značaj uspostave registra pedofila, Istinomjer njen stav po ovom pitanju ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!