Ispunjeno

Imenovana nova Vlada Republike Srpske

Gostujući 6.10.2022. godine u emisiji “Stav” na TV K3, prvi čovjek SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će budžet Republike Srpske za 2023. godinu biti usvojen do kraja tekuće godine te u istom roku imenovana i nova vlada tog entiteta.

Foto: NSRS

Na pitanje novinara o formiranju novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i Vlade Republike Srpske nakon Opštih izbora 2022. godine, Dodik je izjavio:

Mi ćemo to do Nove godine završiti. Mi ćemo do Nove godine imati i budžet usvojen. Mi ćemo redovno početi da radimo.

Milorad Dodik, 6.10.2022.

U međuvremenu, a u skladu sa zvaničnim rezultatima Opštih izbora 2022. godine, koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH), Milorad Dodik izabran je za predsjednika tog entiteta.

Na 37. posebnoj sjednici, održanoj 2.11.2022. godine, NSRS je po hitnom postupku usvojio budžet Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu 5.383.000.000 KM, što, kako je navedeno na zvaničnoj stranici tog zakonodavnog tijela, predstavlja uvećanje od 873.000.000 KM, odnosno 19,4 posto u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2022. godinu.

Pored ostalog, u obrazloženju je navedeno da usvajanje budžeta Republike Srpske za 2023. godinu omogućava pravovremeno finansiranje budžetskih korisnika, kao i izmirivanje obaveza propisanih zakonom i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

Korak ka imenovanju nove vlade učinjen je 23.11.2022. godine, kada je Milorad Dodik, u skladu s ovlaštenjima predsjednika Republike Srpske, mandat za sastav nove vlade dodijelio Radovanu Viškoviću.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske danas sam uputio odluku kojom sam mandat za sastav nove vlade dodijelio Radovanu Viškoviću. Ovu odluku donio sam nakon konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka, na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove vlade.

Milorad Dodik, 23.11.2022.

Na 3. posebnoj sjednici održanoj 21.12.2022. godine Narodna skupština Republike Srpske izabrala je novu vladu s premijerom Radovanom Viškovićem na čelu.

Kako je još putem zvanične stranice tog zakonodavnog tijela saopšteno, u Vladi Republike Srpske u mandatu 2022–2026. godina ministrica finansija bit će Zora Vidović, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, ministar trgovine i turizma Sevlid Hurtić, ministar pravde Miloš Bukejlović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslav Kabić, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić te ministar za porodicu, omladinu i sport Dado Dogan.

Nakon što je usvojen budžet Republike Srpske za 2023. godinu te imenovana nova izvršna vlast tog entiteta, Istinomjer obećanje Milorada Dodika da će to biti završeno do kraja tekuće godine ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!