Najave

Rješenje problema pijace u Goraždu najdalje za šest mjeseci

Na 1. posebnoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, održanoj 7.12.2022. godine, imenovana je nova vlada tog kantona, a za premijera je izabran Edin Ćulov (Novi početak). Ćulov je tom prilikom predstavio i svoj ekspoze u kojem je, pored ostalog, najavio da će obezbijediti pijačni prostor u Goraždu.

Foto: Vlada BPK

Ćulov je u ekspozeu naveo da je rok za obezbjeđivanje pijačnog prostora šest mjeseci.

Neophodno je obezbjediti efektivan poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, pokrenuti sve aktivnosti na obezbjeđivanju pijačnog prostora u Goraždu (rok od 6 mjeseci), omogućiti i dogovoriti, prema potrebama, goraždansku pijacu, odnosno pijačne tezge u Sarajevu, kao i ispitati mogućnosti otvaranja stočne pijace na prostoru Bosansko podrinjskog kantona Goražde.

Ekspoze Edina Ćulova, 7.12.2022.

Dan kasnije, gostujući u emisiji “Riječ po riječ” na RTV BPK Goražde, Ćulov je, pored ostalog, potvrdio da je rok šest mjeseci te obrazložio daljnje korake u tom pravcu.

Konkretno, mada sam rekao da će rok biti šest mjeseci za pijacu, ubrzano se radi. Evo danas smo već definisali i kako ćemo izvršiti isplatu dok izanaliziramo ugovore vezano za pijacu. Pijačno mjesto je na tri katastarske čestice, tri parcele. Od te tri katastarske čestice jedna katastarska čestica na kojoj su objekti interesantni za Direkciju za robne rezerve. Kompletan taj prostor, sve tri katastarske čestice su pod hipotekom. Zirat banka je sada vlasnik i izvršeni su određeni razgovori. Prije mene, od strane koalicije, maksimalno je spuštena cijena, procijenjena vrijednost za pokretanje hipoteke. U ovom slučaju definisali smo novac, sredstva. Nadam se vrlo brzo, samo da malo papirologije ove odradimo… mi bismo preuzeli jednu katastarsku česticu na kojoj su skladišni prostori za Direkciju robnih rezervi. U tom slučaju imamo obećanja Zirat banke, ne još uvijek pismeno, da će hipoteku skinuti i Grad Goražde će raspolagati tim prostorom i u par tranši, tri godine, izvršit će plaćanje ostatka novca…

Edin Ćulov, 8.12.2022.

Na konstataciju voditeljice da građane zanimaju brza rješenja i rokovi, Ćulov je izjavio da postoji mogućnost da sve bude završeno i do Nove godine.

Ja sam stavio, ponavljam, rok šest mjeseci, mada postoji mogućnost, ako Bog da, i do Nove godine, ali sačekaćemo da papire prvo vidim, ali rješenje ćemo naći vrlo brzo.

Edin Ćulov, 8.12.2022.

Na 2. redovnoj sjednici održanoj 15.12.2022. godine Vlada BPK formirala je stručni tim s ciljem rješavanja smještaja Direkcije robnih rezervi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a u vezi s tim i rješavanja pitanja gradske pijace.

Kako je tim povodom na zvaničnoj stranici Vlade BPK još navedeno, zadatak stručnog tima jeste da u roku od 15 dana analizira pravna, imovinska i ekonomska pitanja u vezi s ponudom Ziraat banke Sarajevo za kupovinu objekata za smještaj Direkcije robnih rezervi.

Obzirom da je kupovina navedenih nekretnina usko povezana s kupovinom ostalog dijela nekretnina potrebnih za Gradsku pijacu Goražde, Stručni tim će, kako je istaknuto, stupiti u kontakt sa predstavnicima Gradske uprave kako bi se zajednički nastupilo prema prodavcu u cilju sklapanja tripartitnog ugovora, kojim bi se kupila kompletna nekretnina koja je predmet prodaje te na taj način konačno riješilo ovo goruće pitanje.

Vlada BPK, 15.12.2022.

I u intervjuu za portal Klix.ba, objavljenom 18.12.2022. godine, premijer Vlade BPK među prioritete svog djelovanja izdvojio je rješavanje problema pijace u Goraždu.

Blizu smo rješenja problema pijace. Ja sam najavio da ćemo to završiti u roku od šest mjeseci, ali može se desiti i ranije. Definisali smo sredstva, nadam se vrlo brzo ugovoru sa gradom i bankom. Ima mnogo posla, često je red pred kancelarijom i svi očekuju čarobni štapić za rješavanje problema. Nemam ga, ali kao vlada dobro funkcionišemo, brzo rješavamo probleme.

Edin Ćulov, 18.12.2022.

Podsjećamo da Istinomjer prati i realizaciju predizbornog obećanja koje je tokom kampanje za Lokalne izbore 2020. godine dao aktuelni gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a koje se odnosilo na izgradnju pijace.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s najavama premijera Vlad BPK Edina Ćulova, problem pijace u Goraždu biti riješen u narednih šest mjeseci.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!