Ispunjeno

Završena izgradnja nove trafostanice u Tešnju

Nakon početka izgradnje nove trafostanice u poslovnoj zoni Glinište, u općini Tešanj, načelnik Suad Huskić je 21. marta 2022. godine obišao radove i najavio kada bi oni mogli biti okončani.

FOTO: Facebook/Suad Huskić

Kako je Huskić ustvrdio, radovi bi trebali biti kompletirani do kraja tekuće godine:

Tešanj će po prvi put moći preuzimati struju sa više strana (ne samo iz Maglaja preko “ratnog” dalekovoda)! “Izmještanjem” na Glinište “sačuvana” je površina u Ljetiniću, gdje je ranije planirana po Prostornom planu ZDK. Svi radovi su ugovoreni i do kraja godine bi trebali biti završeni.

Suad Huskić, 21.3.2022.

Radi se o trafostanici jačine 110 kV, dok ukupna investicija iznosi oko sedam miliona KM, naveli su tada iz Općine Tešanj, kao i da će realizacijom ovog projekta Tešanj “u narednih 30 godina imati dovoljnu količinu električne energije, što je jedan od preduslova za dalji razvoj.”

Zbog nedostatka dostupnih informacija, Istinomjer se općinskoj administraciji obratio upitom o stanju realizacije projekta, odakle su nam 16.12.2022. odgovorili da je, prema informacijama koje imaju od izvođača radova, “trafostanica 110/x kV u poslovnoj zoni Glinište završena”, ali da su preostali radovi na spajanju transformatora, “koji će biti završeni u narednih 7-10 dana”. Nakon toga, kako su naveli iz Općine, u planu je podnošenje zahtjeva za upotrebnu dozvolu.

Iz kompanije Elektroprijenos BiH, koja je investitor projekta i vrši nadzor radova na izgradnji trafostanice, objasnili su da su u toku “završni radovi i funkcionalna ispitivanja”, ali da izgradnja neće biti okončana do kraja 2022. godine:

Prolongiranje krajnjeg roka u odnosu na navedeni termin dogodilo se zbog nabavke dijelova opreme koja je nabavljena kroz poseban postupak javne nabavke. Važno je istaći da prolongiranje roka nije posljedica kašnjenja izvođača izgradnje transformatorske stanice ili isporučioca opreme, već posljedica poštivanja procedura i rokova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH i rokova isporuke predmetne opreme, koji su diktirani aktuelnim tržišnim uslovima. Sada je sva oprema isporučena na gradilište i u toku su završni radovi i funkcionalna ispitivanja. Završetak radova i puštanje nove transformatorske stanice u pogon očekuje se do 19.2.2023. godine

Elektroprijenos BiH, 20.12.2022.

Dopuna, 26.12.2022.

Nakon pristiglih informacija iz kompanije Elektroprijenos BiH, Istinomjer je 22.12.2022. godine obećanje o završetku izgradnje trafostanice u Tešnju do kraja godine ocijenio neispunjenim.

Četiri dana kasnije, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić obratio se Istinomjeru s obrazloženjem da su radovi na izgradnji trafostanice u poslovnoj zoni Glinište okončani tog dana (26.12.2022. godine), te je priložio dokumente koji potkrijepljuju njegove tvrdnje:

Mislim da imate pogrešne informacije i da ste izveli pogrešan zaključak. Ovo potvrđujem na sljedeći način:
1. Zvanično je prema Općini podnesen zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole. To podrazumijeva da su radovi završeni. Šaljem vam skeniranu naslvnicu zahtjeva.
2. Postoji Izjava izvođača Deling da su sve radove završili, šaljem je u prilogu skeniranu izjavu.
3. Šaljem i skeniranu prvu stranicu Zapisnika koji su potpisali predstavnici Elektroprenosa.

 

Suad Huskić, 26.12.2022.

Kako se vidi iz dokumenata koje je Huskić ustupio Istinomjeru, izvođač radova na izgradnji trafostanice, kompanija Deling Tuzla, obavijestila je Općinu Tešanj 26.12.2022. godine “da su radovi na izgradnji TS 110/x kV Jelah sa priključenim dalekovodom završeni dana 26.12.2022. godine u svemu prema projektnoj dokumentaciji, sukladno važećim tehničkim propisima, pravilima struke i pozitivnoj izvođačkoj praksi za ovu vrstu radova”.

Istog dana, kompanija Elektroprijenos BiH podnijela je zahtjev Općini Tešanj u kojem je kao predmet navedeno “odobrenje za upotrebu objekta”.

Nakon reakcije Huskića na tekst Istinomjera i dostavljenih dokumenata koji svjedoče da je izgradnja trafostanice u poslovnoj zoni Glinište u Općini Tešanj okončana 26.12.2022. godine, Istinomjer obećanje načelnika Općine Tešanj iz neispunjenog koriguje u ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Napomena 26.12.2022: Tekst objavljen 22.12.2022. godine u kojem je obećanje ocijenjeno neispunjenim, dopunjen je četiri dana kasnije, a ocjena korigovana u ispunjeno.

Pitajte Istinomjer!