Najave

Do kraja godine otvaranje fabrike za proizvodnju peleta u KS?

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (KS) i Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume boravila je početkom februara 2022. godine u radnoj posjeti firmi Kovan M.I. Gračanica, u okviru koje su posjetili i postrojenje ove firme za proizvodnju peleta u Olovu. Tom prilikom, kako su saopštili iz Vlade KS, ministar privrede Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta.

FOTO: Vlada KS

Nakon što je Vlada KS 21. aprila 2022. godine donijela Odluku o usvajanju Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području KS, Delić je ponovio da će fabrika za proizvodnju peleta u KS biti otvorena do kraja 2022. godine:

Otvaramo peletaru do Nove godine! Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 8.457.000 KM, a ona obuhvata kupovinu zemljišta, uređenje i rekonstrukciju postojećih objekata i komunalna infrastrukturna uređenja, kupovinu tehnološkog dijela za proizvodnju peleta, prateću opremu, mašine neophodne za dobavljanje, sječu i transport biomase od šume do postrojenja i druge troškove. Navedena sredstva su planirana i osigurana kroz budžet Ministarstva privrede KS i finansijski plan KJP „Sarajevo – šume“.

Adnan Delić, 21.4.2022.

Direktor KJP Sarajevo-šume Samir Omerović kazao je da KS posjeduje neophodne resurse kako bi krenuo u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta, ali i da je ovaj korak nužan i zbog potreba za poboljšanjem kvaliteta zraka u ovom kantonu.

Ministar Delić je ustvrdio da Studija o opravdanosti izgradnje peletare na području KS “pokazuje da postoje izraženi dugoročni pozitivni efekti na smanjenje zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo u narednih nekoliko godina”. Kako su zaključili iz Ministarstva privrede, “blizina sirovinske baze i prodajnog tržišta omogućit će relativno niske troškove” proizvodnje i dostave peleta građanima KS.

U skladu s najavom Adnana Delića, Istinomjer će pratiti da li će prva fabrika za proizvodnju peleta u KS biti otvorena do kraja 2022. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!