Analize

Pregled sedmice: Vlada HNK nije formirana unatoč najavama

U protekloj sedmici dvije najave da će Vlada HNK biti formirana u toj sedmici ocijenjene su neispunjenim. Zabilježili smo najave o smanjenju opterećenja na plaću u FBiH tokom 2023. godine, kao i donošenju izmjena Izbornog zakona do kraja jula tekuće godine.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vlada nije uspostavljena nakon Općih izbora 2018. godine, a unatoč najavama Dragana Čovića i Stjepana Boškovića, to nije napravljeno ni do kraja prošle sedmice.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića da će prostorni plan ovog kantona biti završen u roku 50 dana.

Izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza u kojoj je ustvrdio da je on kao ministar povećao plate za 30% pripadnicima Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane ocijenjena je neistinitom. Naime, mandat Zukana Heleza započeo je u januaru 2023. godine, a od tada su plaće povećane za 12,15%.

Tvrdnja gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da Grad Sarajevo ima tri puta manji budžet od općina ocijenjena je većim dijelom neistinitom. Od sarajevskih općina, samo Općina Centar ima tri puta veći budžet, dok, s druge strane, Općina Stari Grad ima manji budžet nego Grad Sarajevo.

Nakon što je nazivan “nelegalnim” i “nelegitimnim”, još uvijek aktuelni ministar finansija i trezora BiH te novoimenovani direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija za Christiana Schmidta rekao je da je na funkciju došao na nezakonit način. S obzirom na to da zakonska procedura za imenovanje na ovu funkciju ne postoji, njegova tvrdnja ocijenjena je neutemeljenom.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić komentarisao je rezultate prethodnih izbora za predsjednika/cu Republike Srpske, ustvrdivši da je Ognjen Tadić imao bolji rezultat od Jelene Trivić. Njegova tvrdnja ocijenjena je većim dijelom istinitom.

Protekle sedmice pisali smo o zmijama te dostupnosti seruma protiv zmijskog otrova ukoliko dođe do ujeda. Da li ima dovoljno seruma, proizvodi li se u BiH te šta učiniti u slučaju ujeda zmije otrovnice, čitajte opširnije u našoj analizi.

U sedmici iza nas zabilježili smo i tri najave, čiju će realizaciju Istinomjer pratiti.

Tako ćemo u narednom periodu pratiti da li će radovi na regulaciji korita Spreče na dionici do ušća Jale biti gotovi roku 150 dana.

Pratit ćemo i najavu federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića da će se smanjiti opterećenje na plaću u FBiH tokom 2023. godine, kao i tvrdnju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je optimistično najavio da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene do kraja jula ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!