Neutemeljeno

Schmidt nije nezakonito postao visoki predstavnik

Još uvijek aktuelni ministar finansija i trezora BiH, te novoimenovani direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija gostovao gdje je u programu televizije Una gdje je govorio o nizu tema među kojima je bio i osvrt na stav Christiana Schmidta koje je iznesen tokom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije.

Screenshot: Una TV

Na upit novinarke da prokomentariše Schmidtovu izjavu u vezi sa finansijskim uslovljavanjem RS-a, Tegeltija je ponovio neistinitu tvrdnju koju su ranije ponavljali mnogi političari iz Republike Srpske.

Prvo, on nema nikakvo pravo i nadležnosti da to radi, ali to je ta situacija kada neko ko je došao na nezakonit način, da tako kažem, pokušava da zloupotrijebi svoju funkciju.

Zoran Tegeltija, 5.6.2023.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC SB) saopštio je 27.5.2021. godine, da je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio ostavku na tu funkciju. Istoga dana, putem saopštenja objavljenog na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR), javnost je obaviještena da su ambasadori zemalja članica PIC SB, s izuzetkom Ruske Federacije, službeno imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. O načinu imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH Istinomjer je pisao u više navrata (1, 2, 3).

Odmah treba naglasiti da ne postoji zakonski definisana procedura izbora visokog predstavnika. Unatoč tome, u javnosti su se često mogle čuti tvrdnje o njegovoj (ne)legalnosti i (ne)legitimnosti, a u ovoj posljednjoj verziji i o nezakonitom dolasku na funkciju visokog predstavnika. Legitimitet imenovanja Visokog predstavnika u BiH osporavan je zbog izostanka potvrde Vijeća sigurnosti UN-a.

Ipak, nosioca ove funkcije Carla Bildta nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Konferencija o provedbi mira, održana u Londonu 8. i 9. decembra 1995. godine, osim što je rezultirala uspostavom PIC-a, zaključkom 18. ustvrdila je dezignaciju Bildta za visokog predstavnika “nakon konsultacija s Vladom Bosne i Hercegovine”, te pozvala Vijeće sigurnosti da se složi s ovim potezom, što je učinjeno rezolucijom 1031.

Da imenovanje bez potvrde Vijeća sigurnosti nije presedan pokazuje imenovanje Christiana Schwarz-Schillinga, o čemu je Istinomjer već pisao. Tada je odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju te da je obaviješten “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”.

Iako je u prošlosti bilo slučajeva kada se o odabiru visokog predstavnika izjašnjavalo i Vijeće sigurnosti UN-a, zakonskla procedura za imenovanje na ovu funkciju ne postoji. Imajući u vidu sve navedeno tvrdnju Zorana Tegeltije da je visoki predstavnik na funkciju došao na “nezakonit” način ocjenjujemo neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!