Neispunjeno

Još uvijek nisu skupljeni potpisi za Vladu HNK

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Bošković ustvrdio je 5.6.2023. godine da bi “tokom sutrašnjeg dana trebali biti prikupljeni potpisi za buduću Vladu HNK”.

Izvor: Fena

Mi želimo razgovarati o konkretnim aktivnostima i konkretnim planovima i ja sam uvjeren da bi mi tijekom sutrašnjeg dana imali skupljeno 20 potpisa za buduću Vladu Hercegovačko-neretvanske županije. (…) Vjerovatno je to SDP, ali ja ne bih isključio ni SDA u ovom trenutku.

Stjepan Bošković, 5.6.2023.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna je dvotrećinska većina, koja uključuje 20 ruku, za formiranje Vlade. Nakon Općih izbora 2022, u Skupštini ovog kantona HDZ BiH ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 tri mandata, kao i SDP BiH. HRS i DF imaju po dva mandata, dok NES i NiP imaju po jedan mandat.

Prema posljednjim informacijama, Kolegij DF-a odlučio je da ova stranka neće formirati vlast sa strankama Trojke i HDZ-om u HNK, ali i da koaliranje sa Strankom demokratske akcije ne dolazi u obzir.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Ismet Lulić ustvrdio je 7.6.2023. da ne zna kako će zastupnici DF-a u HNK postupiti, dok potpredsjednik SDA u HNK Džafer Alić smatra da je lider DF-a Željko Komšić pokazao dosljednost svom programu tako što je zastupnicima DF-a u HNK “zabranio da formiraju vlast s političkim blokom u kojem su bili sa SDP-om i NiP-om”.

Podsjećamo, Vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije konstituisana nakon Općih izbora 2018. godine, tako da je trenutna Vlada u HNK u mandatu od 2015. godine.

S obzirom na to da još uvijek nema informacija ko će formirati Vladu HNK, te budući da još uvijek nije najavljena sjednica Skupštine HNK na kojoj bi bila imenovana Vlada, Istinomjer obećanje Stjepana Boškovića od 5.6.2023. ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!