Neispunjeno

Ništa od najavljenog smanjenja opterećenja na platu u toku 2023. godine

Nakon održane 4. sjednice Vlade FBiH 1.6.2023. godine, na kojoj su, između ostalog, usvojene i smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine, na pres-konferenciji obratio se zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP BiH), koji je najavio skore olakšice za poslodavce kroz smanjenje opterećenja na platu u ovom entitetu. Do kraja 2023. godine zakoni koji bi omogućili smanjenje opterećenja na platu u FBiH nisu doneseni.

Izvor: Facebook / Vojin Mijatović
Izvor: Facebook / Vojin Mijatović

Rekavši kako je svima u Vladi FBiH bitno suzbijanje odlaska radne snage iz Bosne i Hercegovine, Mijatović je naveo da je, pored ostalih stvari, prvi i osnovni zahtjev poslodavaca Bosne i Hercegovine da se smanji opterećenje na platu, te je dodao kako će se ova mjera realizovati tokom ove godine.

Intenzivno radimo sa Unijom poslodavaca, sa sindikatima, na onome što je projekcija nedostajućeg dijela, koji će biti sigurno u budžetu u onom segmentu vanbudžetskih fondova, onog momenta kada smanjimo opterećenja na platu, što će se definitivno desiti u toku ove godine. Postoje dva-tri modela u dosadašnjim pregovorima. (…) To je jedan od ključnih i bitnih prioriteta, bez dileme.

Vojin Mijatović, 1.6.2023.

 

Na sjednici održanoj 12.12.2023. godine Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez troškova isplate radnicima ispate finansijsku pomoć do maksimalnog iznosa od 2.520 KM. Isplata pomoći može se izvršiti jednokratno ili u najviše šest tranši do 30.6.2024. godine, kada prestaje da važi uredba. Riječ je o mjeri koja bi trebala da posluži kao prelazni period do usvajanja fiskalnih zakona.

Da do izmjene fiskalnih zakona neće doći do kraja godine, potvrdio je 14. decembra i Mijatović, rekavši da je za primjenu reformskih zakona “potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija”.

Naša namjera je bila da od 1.1.2024. godine krenemo sa primjenom ovih reformskih zakona, ali je potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti usljed smanjenja stope doprinosa.

Vojin Mijatović, 14.12.2023.

Mijatović je dodao da Vlada FBiH nastavlja raditi na “potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu”.

S obzirom na to da do smanjenja opterećenja na platu nije došlo u toku 2023. godine, Istinomjer obećanje zamjenika premijera FBiH i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!