Neispunjeno

Kantonalne vlade nisu imenovane u roku koji je postavio Čović

Lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović najavio je 19.5.2023. godine u Mostaru da će vlade Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Kantona 10 i Srednjobosanskog Kantona biti imenovane “u narednih 20-ak dana”. Do danas je imenovana samo vlada Srednjobosanskog kantona.

Izvor: Fena

Čović je tada izjavio da je “završen posao” u Srednjobosanskom kantonu i da se očekuje imenovanje Vlade tokom iduće sedmice. Kada je riječ o Kantonu 10, ustvrdio je da će biti formirana zajednička Vlada sa “druge dvije hrvatske stranke” koje imaju većinu. Čović je najavio da bi Vlade u pomenutim kantonima, uključujući i Hercegovačko-neretvanski kanton, trebale biti formirane “u narednih 20-ak dana”:

Ja sam uvjeren da, u narednih, evo ja uvijek znam pogriješiti u tim rokovima jer hoću biti ono proaktivan ja bih rekao, ili kako vi kažete preoptimistačan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve vlade, što se nas tiče, budu imenovane.

Dragan Čović, 19.5.2023.

Od tri pomenute kantonalne Vlade, do danas je imenovana samo Vlada Srednjobosanskog kantona na sjednici Skupštine SBK održanoj 29.5.2023. godine.

Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10 još uvijek nisu formirane.

Podsjećamo, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna je dvotrećinska većina, koja uključuje 20 ruku, za formiranje Vlade. U Skupštini ovog kantona HDZ BiH ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 tri mandata, kao i SDP BiH. HRS i DF imaju po dva mandata, dok NES i NiP imaju po jedan mandat.

Prema posljednjim informacijama, Kolegij DF-a odlučio je da ova stranka neće formirati vlast sa strankama Trojke i HDZ-om u HNK, ali i da koaliranje sa Strankom demokratske akcije ne dolazi u obzir.

S obzirom na činjenicu da je do sada formirana samo Vlada Srednjobosanskog kantona, Istinomjer obećanje Dragana Čovića od 19.5.2023. godine, da će Vlade HNK, SBK i Kantona 10 biti formirane “u narednih 20-ak dana” ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!