Većim dijelom neistina

Većina sarajevskih općina nema tri puta veći budžet od gradskog

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gostovala je u emisiji “Špica” u programu TV SA u kojoj je govorila o projektima koje Grad realizira u ovoj godini.

Izvor: SDP BiH
Izvor: SDP BiH

Govoreći o infrastrukturnim projektima u Sarajevu koji su u toku ili se planiraju, i za koje je potrebno mnogo finansijskih sredstava, Karić je ustvrdila da su budžeti općina u sastavu grada tri puta veći nego budžet samog Grada:

Još jednom ističem kako mi je izuzetno važna tu podrška, finansijska, novčana podrška drugih nivoa vlasti, jer kao što znamo, Grad Sarajevo zaista ima najmanji budžet. Budžeti opština su tri puta veći nego budžet Grada, tako da mi podrška finansijska mnogo znači, kako bi uradili što više.

Benjamina Karić, 8.6.2023.

No tvrdnju gradonačelnice Karić demantuju usvojeni budžeti Grada Sarajeva i općina u sastavu Grada (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad) za 2023. godinu:

Grad Sarajevo – 22.561.532 KM

Stari Grad Sarajevo – 20.903.900 KM

Novo Sarajevo44.426.000 KM

Novi Grad Sarajevo – 55.802.000 KM

Općina Centar Sarajevo70.690.000 KM

Iz navedenih iznosa se vidi da Općina Stari Grad u 2023. godini ima čak i nešto manji budžet od Grada Sarajeva.

Ukoliko bismo sabrali budžete gradskih općina (191.821.900 KM) i dobijeni iznos podijelili sa 4, prosječan iznos budžeta općina iznosio bi 47.955.475 KM, što također nije “tri puta veći” iznos od gradskog budžeta.

Uzimajući u obzir da je samo budžet Općine Centar tri puta veći od budžeta Grada Sarajeva, dok budžeti ostalih gradskih općina nisu, kao i to da je budžet Općine Stari Grad čak i nešto manji, Istinomjer tvrdnju Benjamine Karić da su “budžeti opština su tri puta veći nego budžet Grada” ocjenjuje kao većim dijelom neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!