Neispunjeno

Prostorni plan USK nije završen i prezentiran za 50 dana

Delegacija Vlade Federacije BiH održala je 14.4.2023. godine radni sastanak sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) na kojem se razgovaralo o implementaciji razvojnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, poticanju finalizacije proizvodnje u poljoprivredno – prehrambenoj proizvodnji te o mogućnosti relokacije dijela kapaciteta namjenske industrije na područje USK. Na ovom sastanku, najavljeno je donošenje prostornog plana ovog kantona, koje nije ispunjeno u predviđenom roku.

Ilustracija, izvor: Freepik.com
Ilustracija, izvor: Freepik.com

Kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Federacije BiH, tema sastanka bile su infrastrukturni i razvojni projekti, poput brze ceste od Bihaća do Velike Kladuše i aerodroma u Bihaću, zatim pokretanje industrije na području USK te jačanje poljoprivredne proizvodnje.

Premijer USK Mustafa Ružnić izjavio je tom prilikom da će prostorni plan ovog kantona, u kojem će biti ucrtana trasa dogovorene brze ceste, biti završen u narednih 50 dana.

Danas smo konačno dobili tu trasu, koja će sutra biti sastavni dio prostornog plana kantona, i taj prostorni plan kantona, u nekih narednih do 50-ak dana, ugledat će svijetlo dana.

Mustafa Ružnić, 13.4.2023.

U odgovoru na upit koji je Istinomjer uputio Vladi USK, navodi se da je “razlog kašnjenja u odnosu na planiranu dinamiku za usvajanje Prostornog plana USK je naknadno dostavljanje konačne trase brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – granica sa Republikom Hrvatskom” te da je ovaj projekt trenutno u fazi pribavljanja mišljenja od jedinica gradskih/općinskih uprava u sastavu kantona.

Prostorni plan Unsko-sanskog kantona trenutno je u fazi pribavljanja mišljenja od jedinica gradskih/općinskih uprava u sastavu Kantona kako bi Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade USK, uz pribavljena mišljenja, moglo pripremiti Prijedlog Prostornog plana i uputiti ga u proceduru usvajanja. Razlog kašnjenja u odnosu na planiranu dinamiku za usvajanje Prostornog plana USK je naknadno dostavljanje konačne trase brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – granica sa Republikom Hrvatskom.

Vlada USK, 6.6.2023.

Podsjećamo, donošenje prvog prostornog plana USK je bilo najavljeno krajem augusta 2022. godine, no Vlada USK isti nikada nije donijela i proslijedila Skupštini na usvajanje.

Shodno činjenici da prostorni plan USK nije donesen ni 50 dana od najave sredinom aprila 2023. godine, Istinomjer će ovo obećanje premijera USK Mustafe Ružnića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!