Neistina

Helez nije povećao plate pripadnicima Oružanih snaga BiH za 30%

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, gostujući u programu Federalne televizije, govorio je o svom radu tokom prvih 100 dana mandata. Tom prilikom, Helez je iznio neistinitu tvrdnju u pogledu povećanja plata pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Izvor: Facebook/Zukan Helez

Pišu: Biljana Livančić-Milić i Sanjin Mahmutović

Helez je ustvrdio da je on povećao budžet Oružanih snaga i Ministarstva odbrane za 90 miliona KM te da je povećao plate pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane za 30%:

Negdje od 2006, kad je formirano Ministarstvo odbrane na državnom nivou, san svakog ministra, san svakog zastupnika je bio da poveća budžet oružanih snaga i Ministarstva odbrane. To sam i ja predlagao na parlamentima, da to bude milion, dva, tri povećanje. Ja sam to povećao za 90 miliona. Dalje, san svakog ministra, pa i zastupnika na državnom nivou, oba doma, bio je da poveća plate pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane bar za 5, 10%. Ja sam povećao za 30%.

Zukan Helez, 1.6.2023.

Na sjednici održanoj 15.3.2023. godine, Vijeće ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo Odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu u iznosu 600 KM i Odluku o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2023. u iznosu 450 KM. Odlukom o visini osnovice za obračun plate osnovica je povećana u odnosu na 2022. godinu kada je iznosila 535 KM.

Kako se navodi u saopćenju Vijeća ministara, povećanjem osnovice i regresa prate se mjere koje poduzimaju niži nivoi vlasti s ciljem “poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed općeg trenda rasta cijena”. U saopćenju se također navodi da su povećanjem osnovice za plate dijelom uvaženi zahtjevi reprezentativnih sindikata u institucijama BiH, koji su tražili njeno povećanje na 630 KM.

Na osnovu pomenute Odluke Vijeća ministara, došlo je do povećanja plata zaposlenih u institucijama BiH za 12,15%.

Tokom mandata 2018-2022, Parlamentarna skupština BiH je usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je podnesen od strane Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u martu 2022. godine.

Pomenutim izmjenama došlo je do povećanja koeficijenta za vojna lica za 0,20.

Ukoliko se u obzir uzme iznos plata prije usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH iz septembra 2022. godine, primanja vojnim licima povećana su između 20% i 31%, ovisno o činu.

Međutim, u obzir treba uzeti i činjenicu da u trenutku usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH Zukan Helez nije obnašao funkciju Ministra odbrane BiH.

S obzirom na činjenicu da tokom mandata Zukana Heleza u Ministarstvu odbrane BiH nije došlo do povećanja plata pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane od 30%, već 12,15%, Istinomjer tvrdnju Zukana Heleza da je on povećao plate pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane za 30% ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!