Analize

Pregled sedmice: Rad Vijeća ministara BiH u drugoj godini mandata i analize izjava bh. zvaničnika

U sedmici iza nas, Istinomjer je zabilježio istinite, neistine i neutemeljene tvrdnje, dok je jedno obećanje ocijenjeno neispunjenim. Istinomjer je analizirao i rad Vijeća ministara BiH tokom dva mjeseca druge godine mandata.

Ilustracija: Istinomjer

Vijeće ministara BiH se od kraja januara 2024. godine nalazi u drugoj godini mandata. Tokom dva mjeseca, Istinomjer je kontinuirano pratio rad ovog izvršnog tijela, kao i rad ostalih institucija na državnom nivou. U tom periodu, ispunjenim su ocijenjena dva obećanja, a od zaključenja monitoringa prve godine mandata Vijeća ministara BiH do kraja marta 2024. aktivnosti na devet obećanja dovele su do promjene ocjene, od čega su dva ocijenjena kao ispunjena, šest ih je započeto, a jedno je dobilo ocjenu “u progresu”. Detaljnije o aktivnostima Vijeća ministara možete čitati u analizi “Državna vlast i predizborna obećanja: Digitalizacija i ključni zakoni za EU”.

U protekloj sedmici ocijenili smo nekoliko tvrdnji izabranih i imenovanih dužnosnika.

S obzirom da besplatan javni prevoz za pojedine kategorije stanovništva nije novina u regionu, neisitinitom je ocijenjena tvrdnja Draška Stanivukovića da se na prste jedne ruke mogu nabrojati evropski gradovi i gradovi svijeta koji su obezbijedili besplatan javni prevoz, logistiku javnih električnih bicikala i trotineta kao i da je Banja Luka ispred svih gradova u regionu.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka koji je naveo da, kada je Naša stranka u pitanju, više od 60% izabranih u zakonodavnim tijelima u BiH čine žene. Suprotno tvrdnji Nihada Uka, 47% zastupnika/ca Naše stranke u direktno izabranim zakonodavnim tijelima u BiH čine žene, odnosno 53% računajući i federalni Dom naroda.

Budući da se u Nacrtu rezolucije o genocidu Srebrenici ni srpski narod ni Republika Srpska ne označavaju genocidnim, Istinomjer je tvrdnju Milana Petkovića, da je ova rezolucija usmjerena protiv Srba i Republike Srpske ocijenio neutemeljenom.

Istinitiom je ocijenjena tvrdnja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Redže Lemezana da policijski službenici u Kantonu Sarajevo mogu kazniti prekršioce u saobraćaju na osnovu snimaka s društvenih mreža i da pooštravanje kaznene politike nije kantonalna ingerencija, već je to u ingerenciji viših nivoa vlasti.

Faruk Kapidžić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalne organizacije SDA u više navrata uputio je kritike na račun Irfana Čengića te ocjenjivao da dosadašnji mandat “ide u pravcu da ne bude dobro”. U posljednjem medijskom gostovanju, Kapidžić je najavio moguću podršku Čengiću na izborima ukoliko ne bi nastupio kao kandidat “Trojke”, što smo ocijenili nedosljednim.

S druge strane, na Istinomjeru smo u prethodnoj sedmici zabilježili i jedno neispunjeno obećanje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poslao je 4. marta 2024. godine dopis predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković-Lepić da na dnevni red sjednice ne stavlja prijedlog zakona SDA o Južnoj interkonekciji, obrazlažući da će Vlada FBiH do kraja marta donijeti svoj prijedlog ovog zakona. Do kraja marta ove godine, Vlada FBiH nije donijela prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Naša satirična rubrika “Nevjerovatno ali Istinomjer” bogatija je za izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, čije oči su bile ogledalo prijateljske atmosfere tokom večere u Mostaru 16. aprila 2024. godine.

Zaključno s prošlom sedmicom pratimo tri nove najave. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić najavila je da će rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja zgrade Vlade TK početi do kraja 2024. godine, premijer BPK – Goražde Edin Ćulov da će se projekat rekonstrukcije i otvaranja bazena u goraždanskom naselju Vitkovići realizovati do početka juna 2024. godine, a ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Škobić najavio je da bi početkom ove godine konačno trebala biti završena izgradnja zatvora na Igmanu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!