Najave

Zatvor na Igmanu u funkciji početkom iduće godine?

Više od tri godine prošlo je od pokretanja izgradnje zatvora na Igmanu, a radovi bi, prema najavama, trebali biti okončani početkom naredne.

Izvor: Avaz

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Škobić (HDZ BiH), u intervjuu za Avaz 4. aprila 2024. godine, najavio je da bi početkom ove godine konačno trebala biti završena izgradnja zatvora na Igmanu

Radovi se privode kraju, ja se nadam, prema optimističnim razmišljanjima, da bi početkom iduće godine ta priča mogla biti privedena kraju.

Vedran Škobić, 4.4.2024.

Od početka izgradnje Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) na Igmanu prošlo je više od tri godine. Kompleks zatvora na Igmanu činit će četiri zgrade, uključujući upravnu zgradu, zgradu policije, servisnu zgradu i zgradu posebne pritvorske jedinice sa svojom pratećom infrastrukturom. Pored toga, bit će sagrađen parking za posjetioce i osoblje KPZ-a, a kompleks će imati kapacitet za 300 pritvorenika i 120 zatvorenika.

Direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković izjavio je u martu 2024. godine da će tri miliona KM koje je Vlada FBiH u ovogodišnjem budžetu planirala za KPZ Sarajevo biti utrošena upravo u uspostavljanje zatvora na Igmanu.

Krajem aprila očekujemo isporuku kreveta za objekt B, a trebamo realizirati i nabavku opreme za upravnu zgradu KPZ-a. Od ova tri miliona KM iz budžeta FBiH planiramo nabavku termobloka za grijanje, opreme za kuhinju i servisa za održavanje kompleksa, te okolišno uređenje kompleksa s ulaznom kapijom.

Munib Isaković, 23.3.2024.

U izgradnju kompleksa na Igmanu Delegacija EU do sada je uložila 4,6 miliona eura, dok je Vlada FBiH, s ovogodišnja tri, izdvojila ukupno 8,7 miliona KM.

Istinomjer će pratiti da li će početkom 2025. godine biti otvoren zatvor na Igmanu, kako je najavio Vedran Škobić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!