Neutemeljeno

U Nacrtu rezolucije o Srebrenici ne spominju se ni Srbi ni Republika Srpska

Milan Petković iznio je neutemeljene tvrdnje o tome da se rezolucijom o genocidu u Srebrenici Srbi i Republika Srpska označavaju genocidnim.

Izvor: Facebook/Milan Petković

Milan Petković, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostovao je 12. aprila u emisiji “BHT1 Uživo”. Između ostalog, Petković je komentarisao rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja bi se, nezvanično, na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebala razmatrati 2. maja. Petković je ustvrdio da je ova rezolucija usmjerena protiv Srba i Republike Srpske.

Vraćamo se previše u istoriju. Najavljena je opet nekakva rezolucija, znamo, eto već ranije, bili su takvi pokušaji donošenja takve rezolucije, ta rezolucija se donosi isključivo da bi se Srbi i Republika Srpska označili kao nekakva genocidna tvorevina, genocidan narod, da smo mi ti koji su činili zločine.

Milan Petković, 12.4.2024.

U tekstu Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, dostupnom na internetu, te u verziji koju je objavio Memorijalni centar Srebrenica nijednom se riječju ne spominju srpski narod ni Republika Srpska.

Između ostalog, Nacrtom rezolucije odlučuje se da se 11. juli odredi kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine, te se “bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici”, kao i “radnje koje veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici”.

Rezolucijom se također poziva generalni sekretar UN-a “da uspostavi informativni program UN-a ‘Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije’, počevši svoje aktivnosti s pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine.”

Podsjećamo, prije obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, Velika Britanija je, zajedno s Jordanom, Litvanijom, Malezijom, Novim Zelandom i SAD-om, 8. jula 2015. godine Vijeću sigurnosti UN-a predložila rezoluciju S/2015/508 kojom se, između ostalog, osuđuje srebrenički genocid.

Tekst rezolucije podržalo je deset zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, četiri su bile suzdržane (Angola, Kina, Nigerija i Venecuela), a protivljenje Rusije kao stalne članice ove institucije prouzrokovalo je neusvajanje predložene rezolucije.

Istinomjer je u više navrata tvrdnje zvaničnika iz Republike Srpske da ovakva rezolucija nastoji okarakterisati srpski narod genocidnim ocijenio neistinitim. U samom tekstu rezolucije nijedan se narod ne proglašava genocidnim niti se navode krivci za ovaj zločin. Srpski narod ni Republika Srpska nijednom, u bilo kojem obliku, nisu spomenuti u ovoj rezoluciji.

Budući da se rezolucijom o Srebrenici ni srpski narod ni Republika Srpska ne označavaju genocidnim, Istinomjer navedenu tvrdnju Milana Petkovića ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!