Nedosljedno

Kada bi Kapidžić podržao Čengića za načelnika?

Uprkos brojnim kritikama na račun Irfana Čengića i ocjeni da dosadašnji mandat “ide u pravcu da ne bude dobro”, Faruk Kapidžić najavio je moguću podršku Čengiću na izborima ukoliko ne bi nastupio kao kandidat “Trojke”.

Izvor: Vlada KS

U izjavi za portal Faktor 17. aprila 2024. godine, predsjednik Kantonalne organizacije SDA Sarajevo Faruk Kapidžić konstatovao je da bi SDA mogla podržati kandidaturu Irfana Čengića za načelnika Općine Stari Grad na nadolazećim lokalnim izborima uprkos ocjeni da dosadašnji Čengićev mandat “ide u pravcu da ne bude dobro”:

Budimo realni, Čengić je načelnik kratko. Ali generalno, ovo što vidimo ide u pravcu da ne bude dobro. To je ocjena i građana. SDA ne može podržati ni jednog kandidata Trojke, a lično, ako bi Čengić bio spreman distancirati se od Trojke i izaći kao nezavisni kandidat, onda možda ne bi bio problem.

Faruk Kapidžić, 17.4.2024.

Na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad u oktobru 2023. godine, podsjećamo, pobjedu je odnio kandidat SDP-a BiH Irfan Čengić. Njegov protiukandidat bio je Dženan Selimbegović (SDA), u čijoj je kampanji intenzivno učestvovao i Kapidžić.

Kapidžić je u objavi na Facebooku 4. septembra prošle godine Selimbegovića opisao kao obrazovanog i poštenog kandidata, zaključivši da je on “sve što glavni protukandidat nije, a htio bi da bude”.

Tri dana kasnije, tokom gostovanja na televiziji N1, Kapidžić je za Selimbegovića izjavio da mu “u odnosu na gospodina Čengića, ni ne treba veća referenca osim da je pošten i da je čovjek pravnik koji vrlo dobro obavlja svoj posao”.

Idućeg mjeseca, Kapidžić je za Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je Skupština KS usvojila 3. oktobra 2023. godine, izjavio da donosi “legalizaciju korupcije” i “aktivaciju legalnog kriminala”, osudivši Čengića što je podržao usvajanje ovog zakona:

Međutim, Irfanu Čengiću odgovara taj zakon jer planira biti načelnik Opštine Stari Grad, ali sad na legalan način da može raditi one stvari što ovaj bivši nije radio.

Faruk Kapidžić, 4.10.2023.

Osim toga, tokom kampanje za prijevremene izbore 2023. godine, Kapidžić je izjavio da kandidat SDA za načelnika Starog Grada mora “moći odgovoriti zadatku”.

Mislim da imamo kadrove, to ćemo sad pokazati iz Starog Grada, da imamo ozbiljne kadrove za načelnike i da faktički ono što smo prije griješili i na toj fazi da ispravimo greške i da ne nudimo više nikad ljude koji neće moći odgovoriti zadatku.

Faruk Kapidžić, 10.10.2023.

Budući da je u više navrata ocijenio Irfana Čengića kao neadekvatnog kandidata za načelnika Općine Stari Grad, kao i da je za njegov dosadašnji mandat na ovoj funkciji izjavio da “ide u pravcu da ne bude dobro”, stav Faruka Kapidžića da Čengić ipak “možda ne bi bio problem” ako bi se distancirao od stranaka “Trojke” Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!