Analize

Pregled sedmice: Neistine o brzini otvaranja pregovora s EU, robnoj razmjeni i djelovanju parlamentaraca/ki

Protekle sedmice Istinomjer je ocjenjivao tvrdnje koje su se odnosile na parlamentarno djelovanje pojedinih klubova zastupnika/ca i delegata/kinja, robnu razmjenu naše zemlje s regionom i EU, brzinu evropskog puta, a pisali smo i o nekoliko ispunjenih i neispunjenih obećanja.

Ilustracija: Istinomjer

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), našao se na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH 18. marta 2024. godine. Ovaj prijedlog, koji je dobio podršku zastupnika/ca u Predstavničkom domu PSBiH krajem 2023. godine, bio je predmet analize Istinomjera i Javne rasprave. .

Budući da je od momenta sticanja kandidatskog statusa do dobijanja preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora za članstvo u slučaju Crne Gore prošlo deset mjeseci, dok je BiH za isti poduhvat trebalo 13 mjeseci, tvrdnju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Vibora Handžića da je BiH najbrže na Balkanu došla od kandidatskog statusa do potencijalnog momenta otvaranja pregovora Istinomjer je ocijenio neistinitom.

Udio robne razmjene između Bosne i Hercegovine i zemalja članica Evropske unije jeste veći od udjela robne razmjene između Crne Gore i Srbije s EU, ali ne u procentima koje je naveo član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Istinomjer je njegovu tvrdnju na tu temu ocijenio poluistinitom.

U protekloj sedmici Istinomjer je neistinitom ocijenio i tvrdnju predsjednika SDS-a Milana Miličevića da nije bilo slučajeva da se blokira odlučivanje u Domu naroda PSBiH kroz napuštanje sjednica da bi se spriječilo očitovanje o nekom zakonu. I delegati/kinje iz reda srpskog naroda ostavljali/e su Dom naroda PSBiH bez kvoruma za rad.

Suprotno tvrdnji predsjedavajuće Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Marine Pendeš da HDZ-ovi parlamentarci u državnom Parlamentu nisu upućivali inicijative, već su insistirali da taj dio posla obavi Vijeće ministara BiH, zastupnici/e i delegati/kinje HDZ-a BiH u PSBiH uputili/e su 22 prijedloga zakona u proceduru od 2014. godine do danas. I ova je tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Istinomjer je analizirao još nekoliko tvrdnji Marine Pendeš iz njenog gostovanja 19. marta 2024. godine u emisiji “Rezime” na Federalnoj televiziji.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović najavio je da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske stupiti na snagu do polovine marta 2024. godine. Iako su izmjene usvojene na sjednici NSRS 14. marta 2024. godine, one nisu stupile na snagu u najavljenom roku, pa je ovo obećanje ocijenjeno kao neispunjeno.

Suprotno tvrdnji gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, gradski budžet 2020. godine bio je veći od devet miliona, a ukupna dugovanja Grada manja od osam miliona KM, pa je Istinomjer i ovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

S obzirom na to da je dva mjeseca nakon najave otvoren javni poziv za učešće u programu zapošljavanja “Zlatna i srebrena značka”, Istinomjer je obećanje premijera KS Nihada Uka iz januara 2024. godine da će se to i desiti ocijenio ispunjenim.

Ispunjeno je i obećanje delegata u Domu naroda PSBiH Džemala Smajića da će uputiti inicijativu da se poveća dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i najavu načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića da bi izgradnja sportske dvorane u Srednjoškolskom centru trebala biti završena do septembra ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!